El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que es reuneixi amb ell i que inclogui l'entitat en la seva ronda de consultes. En una carta enviada des de la presó de Lledoners a la qual ha tingut accés l'ACN, Cuixart recorda que Òmnium és "la major entitat cívica cultural" de l'Estat espanyol, amb 175.0000 socis i 58 anys d'història. En la missiva, el president d'Òmnium, pres preventiu des del 16 d'octubre de 2017, assegura voler explicar-li en persona "l'abast de l'afirmació 'Ho tornarem a fer'" que va fer davant del Tribunal Suprem. "En ella hi ha, de manera nítida, una reafirmació en la defensa dels drets fonamentals i el dret a defensar el dret a l'autodeterminació per part de la ciutadania", argumenta. A més, també demana que l'Executiu espanyol que es constitueixi derogui la 'llei mordassa'.

En la carta, el president d'Òmnium es mostra "convençut" que "la resolució democràtica al conflicte passa per l'empatia i vèncer, així, la por al diàleg". Per aquest motiu, Cuixart diu voler parlar sobre els avenços i la feina de la plataforma 'Som el 80%' i que considera que la solució "al conflicte polític passa pel diàleg entre totes les parts i sense exclusions". "Tenim la responsabilitat de parlar amb tothom", recorda.

També reivindica el seu compromís "honest i sincer" amb la democràcia i l'exercici de la llibertat d'expressió, reunió i manifestació, "tant a Catalunya com en el conjunt de l'Estat i d'Europa". Per aquest motiu, diu, és "tan important" que el govern espanyol que es constitueixi derogui la llei de seguretat ciutadana, coneguda popularment com a 'llei mordassa'. "A l'espera de poder-nos saludar de nou personalment, el felicito personalment per la iniciativa" de consultar entitats de la societat civil, conclou.