El president de la Generalitat, Quim Torra, va animar ahir la CUP a pactar els pressupostos catalans del 2020, i d'aquesta manera «avançar cap a la república».

Des de Twitter, Torra va celebrar el fet que en les últimes hores la CUP s'hagi mostrat oberta a negociar els comptes per a l'any vinent. En concret, el diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès va dir ahir que la seva formació està oberta a pactar els pressupostos i a parlar de governabilitat a Catalunya si s'avança «nacionalment» i en polítiques socials a favor de les classes populars.

En un tuit, Torra va apostar per pactar uns pressupostos que serveixin per avançar nacionalment i socialment, amb el suport dels 70 diputats independentistes de JxCat, ERC i la CUP al Parlament.

«És el nostre compromís i la nostra responsabilitat. La majoria independentista ens hem de posar d'acord en el pressupost i avançar cap a la república. El projecte republicà és el de la gent que ens va fer confiança», va dir.

Fonts pròximes al president de la Generalitat van subratllar la seva «predisposició total a pactar» els pròxims pressupostos amb la CUP perquè siguin «el motor de la república» i van assenyalar que «no hi ha motius per parlar d'eleccions perquè hi pot haver la majoria per aprovar els pressupostos».

Aquest cap de setmana passat, el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, va afirmar que «no cal descartar ni un avançament electoral ni un Govern de concentració» per respondre a una eventual sentència condemnatòria del Tribunal Suprem als líders independentites. Per la seva banda, la CUP rebutja que una convocatòria d'eleccions al Parlament pugui ser la resposta a la sentència de l'1-O i preveu que els catalans puguin anar a les urnes la primavera del 2020.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la membre del secretariat nacional de la CUP Eulàlia Reguant va explicar que si la sentència és a la tardor, no creuen que uns comicis puguin aportar res en concret com a reacció, però considera que, tal com va la legislatura, pot ser que arribin a la primavera.

Reguant va negar que la seva formació pugui arribar a entrar en un govern de concentració pel «simple fet de la sentència», però sí que podria fer-ho si es posa sobre la taula «l'avenç en l'exercici efectiu de l'autodeterminació» i es deixa de banda «el simbolisme». D'altra banda, els anticapitalistes han reclamat a l'executiu de Torra un gir de 180 graus en les seves polítiques per a poder donar suport als pressupostos de l'any vinent.

De cara als comicis

Després que les bases de la CUP ratifiquessin la ponència estratègica «Combatem la resignació, preparem-nos per tornar-hi», Reguant va explicar que reflexionen com ha de ser una candidatura anticapitalista i independentista en unes previsibles eleccions catalanes en els pròxims mesos.

La membre del secretariat nacional va detallar que és en aquest punt en què es plantegen si aquesta candidatura podria entrar al Govern, només en cas que es facin avanços en l'exercici efectiu de l'autodeterminació i les polítiques socials.

«No ens plantegem entrar en un govern com el d'ara», va carregar Reguant. L'exdiputada va assenyalar que intentaran estendre la mà al Govern perquè canviï les seves polítiques. En aquest sentit, va explicar que es poden pensar aprovar els pressupostos si hi ha un canvi en les polítiques socials i portin «fins al límit» les competències que «mai ningú ha volgut portar», va recalcar l'exdiputada cupaire.