Barcelona va commemorar ahir amb les organitzacions de víctimes dividides el segon aniversari del 17-A, en què, en paral·lel a homenatges sobris i emotius en memòria dels morts i ferits a la Rambla i Cambrils, va aflorar la polèmica política per la gestió dels atemptats.

En silenci, només trencat pel cant dels ocells, l'himne a la pau de Pau Casals, familiars i representants de les administracions van participar en l'acte institucional, celebrat davant el monument a les víctimes a la Rambla, amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

En l'acte, breu, sobri, emotiu i sense consignes polítiques, alguns familiars van participar en l'ofrena floral amb samarretes amb el lema «exigim la veritat», «tenim dret a la veritat» i «anomeneu-nos i ajudeu-nos», mentre alguns dels assistents brandaven una pancarta en la qual es podia llegir «l'Islam condemna rotundament l'assassinat de persones innocents».

L'acte institucional, organitzat per l'Ajuntament de Barcelona i la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT), va ser el que va reunir una presència més gran de representants de les administracions, a més de comandaments dels Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Guàrdia Urbana.

Entre els assistents figuraven el president del Senat, Juan Cruz; el del Parlament, Roger Torrent; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; l'expresident de la Generalitat José Montilla, els consellers Pere Aragonès, Meritxell Budó, Miquel Buch i Ester Capella, i representants dels grups municipals de Barcelona.

Una hora i mitja després d'aquest acte oficial, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) va celebrar un acte paral·lel, a l'inici de la Rambla, en el qual va denunciar l'«oblit» i la «marginalitat» d'algunes víctimes i va reclamar «memòria, dignitat i justícia».

Amb la presència de dirigents de PP, Cs i VOX, així com comandaments dels Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana, l'acte també va consistir en una ofrena floral i va comptar amb la interpretació de l' Ave Maria de Schubert.

«No hem d'oblidar-nos de tots aquells que justifiquen els atemptats i tampoc no és acceptable donar culpes a uns i altres perquè els únics culpables són els terroristes», va indicar el president de l'ACVOT, José Vargas, en la lectura d'un manifest.

Vargas va ser molt crític per l'absència en el seu acte del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui va recriminar que ha demostrat «molt poca vergonya i molt poca dignitat» perquè no els va acompanyar.

Els qui sí que van acudir a aquest acte paral·lel van ser, entre d'altres, el nou president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, i el llavors delegat del Govern a Catalunya Enric Millo.

L'ACVOT és molt crítica amb la UAVAT, nascuda després dels atemptats del 17-A, a la qual acusa de «manipular les víctimes».