La Generalitat portarà al Govern als tribunals per reclamar-li el pagament de 874 milions d'euros corresponents als avanços de finançament pendents de l'exercici 2019, que no s'han fet efectius perquè l'Executiu central està en funcions.

"Els avanço que portarem al Govern als tribunals perquè es paguin els recursos dels avanços de finançament de l'any 2019 que són els nostres, dels ciutadans de Catalunya, que ens corresponen per llei i que estan retenint de forma irregular des del nostre punt de vista", ha anunciat el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, al Parlament.

El republicà ha indicat que l'exigència es concretarà - si el Govern ho autoritza dimarts que ve - en un recurs contenciós administratiu per incompliment de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes.

A més, el vicepresident català ha convidat a la resta de governs autonòmics a sumar-se a la demanda, ja que ha destacat que l'impagament dels avançaments del 2019 afecta a totes les comunitats, no només Catalunya.

Aragonès ha destacat que, més enllà d'aquest deute corresponent al 2019, el Govern acumula altres dèficits amb la Generalitat, com la liquidació de l'IVA del 2017, que sumen més de 1.300 milions d'euros.