El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha demanat aquest dimecres comparèixer davant del Parlament per explicar els obsequis que hagi pogut rebre la institució i ha defensat que segueix estrictament la llei de transparència de Catalunya.

Ho ha dit en declaracions als mitjans, després que Cs hagi exigit la seva compareixença perquè aclareixi si la institució té vincles amb el cas del 3%, després que informacions periodístiques van recollir que un dels investigats hauria fet un obsequi a Ribó.

El síndic ha assegurat que ja havia demanat anteriorment acudir a la Cambra catalana per explicar-se i que, com que encara no l'han cridat, aquest dimecres es posarà en contacte telefònic amb el president del Parlament, Roger Torrent, per insistir-hi.

El síndic ha defensat que la seva institució compleix "des del 2008, set anys de l'entrada en vigor de la llei de transparència", amb l'obligació de publicar al web totes les informacions, sous, patrimonis, agenda i pressupostos que ha d'oferir al públic.

A més, ha assegurat que en el seu moment, amb "la màxima celeritat possible", va lliurar a Cs tots els obsequis rebuts per la institució, després que el partit taronja li demanés explicacions sobre possible vincles amb el cas.

Cs també ha acusat Ribó de ser el "síndic del procés", i ell ha defensat que mai no s'ha posicionat políticament sobre la independència estant en aquest càrrec, però sí que ha alertat que existeix a Espanya una falta de respecte "per les llibertats democràtiques".

Així, el síndic ha afirmat que hi ha parlamentaris a Catalunya que no tenen llibertat d'expressió --en al·lusió als que es troben empresonats-- i ha assegurat que hi ha "presos polítics" a l'Estat i que això és una ignomínia.