11 de setembre de 2019
11.09.2019
Diari de Girona

Quim Torra fa una crida a exercir l'autodeterminació «amb coratge»

El president de la Generalitat avisa que la democràcia viu «sota un setge llarg i penós» · Insta la ciutadania a sortir avui al carrer «sense por»

10.09.2019 | 23:39
Quim Torra fa una crida a exercir l'autodeterminació «amb coratge»

El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer una crida a exercir el dret a l'autodeterminació, en el missatge institucional amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre. «Us demano d'encarar els temps que vénen amb determinació i coratge», va dir el cap de l'Executiu en el discurs emès ahir al vespre. Torra va avisar que la democràcia, que viu «sota un setge llarg i penós», és i serà «sempre» la resposta dels catalans. El president del Govern va apel·lar al dret a decidir i va insistir que es tornaran a exercir cadascun dels drets que «siguin negats». Torra també va demanar a la ciutadania que aquest 11-S surti a les places i carrers a proclamar el seu compromís «innegociable» amb la democràcia, els drets socials, civils i polítics, i amb la «bandera de la llibertat sempre i a tot arreu».

Torra va instar a encarar els temps futurs amb «determinació i coratge, amb intel·ligència i caràcter, amb generositat i unitat, amb iniciativa i convicció, amb serenitat i amb tota l'ambició col·lectiva del món». El president va asseverar que els pobles poden formar part dels estats per dues vies: «per voluntat o per imposició; per adhesió o per repressió». I, en aquest sentit, va apuntar que hi ha «una sola manera» de resoldre la disjuntiva, que és exercint el dret d'autodeterminació.

«Catalunya serà allò que vulguin els catalans. No en tingueu cap dubte. Som al segle XXI, per més que alguns s'entestin a tornar al XIX o, fins i tot, al XVIII», va alertar. Torra va sentenciar al seu discurs que «res ni ningú» no pot aturar el desig de llibertat d'un «poble solidari, obert, just i determinat», que sap que la construcció d'un país només es pot fer «segant cadenes, amb les armes de la voluntat de ser, la vocació de modernitat i progrés i una certa idea civilitzada d'estar al món, entesa en termes europeus, dels valors de la societat».

Torra va demanar a la ciutadania que surti avui al carrer «sense por» per proclamar el compromís «innegociable i complet» amb la democràcia, els drets socials, civils i polítics, i amb la bandera de la llibertat sempre i a tot arreu. «Viviu l'Onze de Setembre com més us plagui. Però jo us convido a fer-ho sabent que, si encara no som lliures, és perquè encara no hem acabat el camí», va afegir el president de la Generalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit