El Ministeri de l'Interior ha decidit enviar diversos grups d'antiavalots de la Policia Nacional a Catalunya i avaluarà amb la Generalitat i els Mossos d'Esquadra, que és el cos encarregat en primera instància de garantir la seguretat a la regió, si incrementa la dotació de reforç en els pròxims dies, coincidint amb l'aniversari de l'1-O i la sentència del procés, van informar a Europa Press fonts policials.

Segons aquestes fonts, a una setmana del segon aniversari del referèndum il·legal de l'1-O s'han mobilitzat cinc grups de la Unitat Policial d'Intervenció (UIP) (una mica més de 200 agents) perquè es desplacin a Catalunya.

Fonts del Ministeri de l'Interior van evitar concretar aquesta dada però van apuntar que les unitats policials «es desplacen en funció de la situació» i que la «previsió» a partir de l'1 d'octubre era reforçar la plantilla a Catalunya, «sempre en coordinació amb els Mossos».

Segons va avançar El Periódico de Catalunya, els antiavalots de la Policia Nacional s'encarregaran, en principi, de custodiar les seus d'edificis oficials de titularitat estatal com la Delegació el Govern, la Prefectura Superior, comandàncies i casernes o fins i tot seus de tribunals.

A aquests agents de la Unitat Policial d'Intervenció es sumen un parell de grups de reforç de la Unitat Central d'Intervenció (UCI) de la Policia Nacional que estan desplegats de forma contínua per afer-se càrrec de la seguretat del pas fronterer de la Jonquera entre d'altres tasques.

Confiança en els Mossos

El dispositiu s'anirà concretant a mesura que es tinguin certeses de possibles incidents protagonitzats per grups independentistes violents.

Dilluns van ser detinguts per la Guàrdia Civil nou integrants dels Comitès de Defensa de la República (CDR) en una operació ordenada per l'Audiència Nacional i la Fiscalia, que els acusa indiciàriament de delictes de terrorisme, rebel·lió i tinença il·lícita d'explosius.

Fonts d'Interior subratllen que la col·laboració amb els Mossos és «excel·lent» i que la situació actual «no té res a veure» amb anys precedents, sobretot amb la tardor de 2017 en el qual, davant el referèndum i la declaració unilateral d'independència , es van arribar a desplaçar a Catalunya uns 6.000 efectius policials, doblant la plantilla fixa de la Policia i la Guàrdia Civil.

Aquestes fonts van assenyalar que en els pròxims dies està previst que se celebri una reunió entre els experts en seguretat a l'empara de l'acord de la Junta de Seguretat de setembre de 2018, que va presidir el president de la Generalitat, Quim Torra, i en la qual va assistir el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.