El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha decretat presó sense fiança per als set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts dilluns, a qui la Fiscalia acusa d'ultimar accions terroristes amb vista al pròxim aniversari de l'1-O, han informat a Efe fonts jurídiques.

El magistrat ha atès així el criteri de la Fiscalia i ha acordat l'ingrés a la presó de set dels nou arrestats el passat dia 23 a Catalunya (els altres dos van quedar en llibertat a l'espera de comparèixer davant del jutge) pels delictes de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per causar estralls.

García Castellón ha pres aquesta decisió després de prendre'ls declaració al llarg del matí i en entendre que concorren els requisits necessaris per decretar la presó per als set, com són la gravetat de les penes que comporten els delictes que se'ls imputen, la capacitat de destruir proves, la possible sostracció a la Justícia o el risc de reiteració delictiva.

A més, creu que existeixen indicis que van poder formar part de l'anomenat Equip de Resposta Tàctica dels Comitès de Defensa per a la República, "una organització amb una estructura jerarquitzada que pretén instaurar la república catalana per qualsevol via, incloses les violentes".

Dos dels detinguts, que han comparegut amb advocats d'ofici, van admetre davant la Guàrdia Civil, abans de passar davant del jutge, haver comprat i fet proves per a la fabricació d'artefactes per "fer soroll" l'1-O, després de ser-los mostrats vídeos i documents gràfics en els quals apareixen alguns dels arrestats.

Els altres cinc, representats per lletrats d'Alerta Solidària, s'han limitat a contestar a preguntes dels seus respectius advocats per desvincular-se de les conductes i accions que els imputava la Fiscalia.

El Ministeri Públic en un principi atribuïa als set detinguts un delicte de rebel·lió, si bé finalment aquest ha decaigut, mantenint-se la integració en grup terrorista, la conspiració per cometre estralls i la tinença d'explosius.

De moment, la causa es manté sota secret mentre els investigadors analitzen tota la documentació confiscada en l'anomenada Operació Judes.