26 de setembre de 2019
26.09.2019
Diari de Girona

El Síndic demana al Govern tancar els acords amb les elèctriques per lluitar contra la pobresa energètica

Rafael Ribó creu que cal establir ''de manera urgent'' els convenis i evitar agreujar la situació

26.09.2019 | 18:00
Imatge d'arxiu d'una acció reivindicativa contra la pobresa energètica

El Síndic de Greuges ha recordat a la Generalitat la necessitat d'establir de manera ''urgent'' els acords i convenis amb les empreses subministradores per combatre la pobresa energètica i evitar agreujar la situació que pateixen les persones vulnerables. Rafael Ribó ha insistit que cal desplegar la llei 24/2015 ''sense més dilació'' i considera ''inacceptable'' la demora per part de les administracions públiques i de les companyies per formalitzar aquests acords. Pel Síndic, amb la demora el deute de les famílies es va acumulant i incrementant sense que s'hagi establert la solució. El Síndic també recorda a les companyies elèctriques que no poden suspendre el subministrament d'electricitat a les persones en situació de vulnerabilitat.

Pel Síndic, els ''actors en joc'' en el subministrament, les companyies i les administracions, s'haurien de fer responsables de les conseqüències derivades dels impagaments en situacions de pobresa energètica. També considera la necessitat d'impulsar els mecanismes de mediació i arbitratge que permetin arribar a un acord sobre el pagament del deute existent per part de persones vulnerables.

Ribó també recorda a la Generalitat que ha de designar els òrgans que exigeix la normativa estatal del bo social per fer-ne la gestió i per rebre les llistes de titulars requerits pel pagament i traslladar la informació als serveis socials municipals.

Endesa recorda que està disposada a cofinançar el deute

Des d'Endesa s'han mostrat favorables a la posició del Síndic i han recordat que la proposta de la companyia és cofinançar el deute, assumint el 50% de l'acumulat. Fonts de la companyia han reiterat que la companyia no té ''la voluntat'' de tallar el subministrament a cap família vulnerable.

Segons Endesa, el deute acumulat ascendeix a 21 milions d'euros i, segons la proposta que ha fet la companyia, els ajuntaments haurien d'assumir 10,5 milions, el mateix que assumiria l'empresa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook