El director dels Mossos d'Esquadra, Andreu Martínez, deixa el càrrec que havia ocupat durant any i mig, en vigílies del segon aniversari del referèndum de l'1-O i davant una tardor que es preveu tensa per les mobilitzacions previstes davant una eventual condemna en el cas procés.

Segons han informat fonts del Departament d'Interior, Martínez, el relleu del qual es farà oficial demà, serà substituït en el càrrec per Pere Ferrer, fins ara cap de gabinet del conseller d'Interior, Miquel Buch.

Fonts del Departament d'Interior han afegit que Martínez, que va accedir al càrrec quan Buch va ser nomenat conseller, ha decidit deixar-ho en considerar que ja havia assolit els reptes que s'havia plantejat com a responsable polític dels Mossos d'Esquadra.

El conseller d'Interior ha "agraït" en una piulada la tasca de Martínez "amb un balanç important, des de les noves places, fins a l'entrada al Citco" i ha desitjat "molta sort" a Ferrer, de qui ha destacat que "és de l'equip i té l'experiència, el criteri i les ganes per liderar aquesta nova etapa".

El successor de Martínez al capdavant de la direcció de la policia catalana acumula cinc anys de trajectòria a la conselleria d'Interior, últimament com a cap de gabinet de Buch, encara que també ho va ser dels anteriors consellers Joaquim Forn - en presó preventiva pel "cas procés"- i Jordi Jané.

Pau Ferrer assumirà demà la direcció de la policia catalana en una jornada que es preveu complicada als carrers per les mobilitzacions amb motiu del segon aniversari de l'1-O, cosa que ha portat els Mossos d'Esquadra a reforçar els seus dispositius per fer front a possibles incidents.

A més, coincideix amb l'inici d'un cicle de protestes que podrien recruar-se en les setmanes vinents, en cas que el Tribunal Suprem condemni els líders independentistes pel "cas procés", cosa que situarà de nou en el punt de mira els Mossos d'Esquadra pel seu paper davant els incidents que puguin provocar sectors de l'independentisme.

De fet, la policia catalana ja es va veure enmig de la confrontació política la setmana passada, quan Buch va ajornar la Comissió Mixta de Seguretat entre el Govern central i la Generalitat - encara que ja s'havia celebrat una primera reunió tècnica entre comandaments de la Policia Nacional, els Mossos i la Guàrdia Civil -, enmig de la polèmica per la detenció dels CDR i la resolució del Parlament exigint la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya.

El cessament d'Andreu Martínez se suma al relleu d'altres responsables clau del Departament d'Interior des que Buch és conseller: el mes de juny passat, per a sorpresa del cos, es va nomenar comissari en cap dels Mossos Eduard Sallent quan el seu predecessor Miquel Esquius no portava ni un any al front.

La setmana passada, Buch va destituir la seva responsable de Comunicació, Joana Vallès, després de publicar-se en els mitjans que els Mossos planejaven usar gas pebre per tallar incidents en les mobilitzacions d'aquesta tardor, i va nomenar en el seu lloc Joan Piqué, excol·laborador de l'expresident català Carles Puigdemont.

En un missatge publicat al seu compte de Twitter, Buch ha agraït a Martínez la seva "bona feina" al capdavant dels Mossos, "amb un balanç important, des de les noves places fins a l'entrada al CITCO" (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat).

"Molta sort a Pere Ferrer, que és de l'equip i té l'experiència, el criteri i les ganes per liderar aquesta nova etapa", afegeix el conseller en el seu tuit.