Un virus informàtic afecta des del passat dia 27 de setembre tot el sistema del Laboratori de Referència de Catalunya (LRC), una entitat privada mèdica que presta servei a sis centres assistencials públics catalans, segons va informar ahir el Departament de Salut de la Generalitat.

L'afectació informàtica a l'LRC ha repercutit en els sis centres assistencials que treballen habitualment amb aquest laboratori encara que «de forma parcial en la majoria d'ells», va assegurar el Departament de Salut.

El mateix divendres, dia 27, tècnics de l'LRC amb el Cesicat (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya), el CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de Catalunya) i les direccions de sistemes dels centres sanitaris afectats van aïllar el programa del laboratori «per evitar que la infecció afectés els sistemes d'informació hospitalaris d'aquests centres», va afegir la mateixa font.

Incidència no resolta

Aquesta incidència, que encara no ha estat resolta però s'espera que ho sigui «durant els pròxims dies», no ha causat pèrdues de dades ja que aquests estan emmagatzemats en cada centre sanitari.

Per a les peticions urgents es manté un circuit alternatiu i per a les mostres de rutina els laboratoris dels hospitals afectats processaran tota l'activitat que puguin mentre duri aquesta avaria.

També podran enviar l'activitat que no puguin assumir al Laboratori Reference, que és «de confiança», segons Salut i té un conveni amb l'LRC per a proves especials.

Segons que va publicar ahir El País, el virus informàtic s'anomenaCryptoLocker i bloqueja els arxius de l'ordinador afectat, per a després demanar una recompensa econòmica per restaurar les dades.

El Departament de Salut va informar que s'espera restablir el servei al més aviat possible amb garanties de seguretat.