El Govern d'Espanya va aprovar, ahir, aportar 2.256 milions d'euros corresponents al sistema de finançament autonòmic per a Catalunya. D'una banda, el Consell de Ministres va autoritzar la distribució a les comunitats autònomes de 4.682 milions d'euros corresponents a l'actualització de les bestretes d'impostos. Ho va anunciar la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, una vegada l'Executiu ha obtingut l'aval de l'advocacia de l'Estat i després que el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ho anunciés durant un acte electoral a València.

Segons fonts del Ministeri d'Hisenda, a Catalunya li corresponen 875 d'aquests 4.682 milions, malgrat que la Generalitat reclama una xifra superior, 1.300 milions. D'altra banda, també han aprovat lliurar 10.000 milions d'euros de la liquidació del finançament autonòmic del 2018, la qual cosa eleva la xifra per a Catalunya a 2.256 milions d'euros (en aquesta actualització s'afegeix la xifra total que rebrà Catalunya tenint en compte la liquidació del finançament autonòmic, precisen fonts de La Moncloa).

Sobre l'actualització de les bestretes, Montero va explicar que el mecanisme que ha trobat el Govern permetrà superar possibles bloqueigs en el futur i que ha de ser una via per a la reforma del finançament perquè en el futur els recursos de les comunitats autònomes no depenguin del fet que elGovern espanyol estigui o no en funcions. D'altra banda, Montero va dir que la liquidació del finançament es cobrarà el 2020 però «és una quantitat que no poden calcular de cara a l'elaboració dels pressupostos» per a l'any que ve.

L'executiu espanyol va tancar la porta primer a fer els pagaments de les bestretes adduint que disposava d'informes jurídics que impedien que un govern en funcions distribuís aquests fons.

El PP hi veu «electoralisme»

Però el passat 2 d'octubre el líder del PSOE va assegurar durant un míting a València que els diners arribarien a les autonomies en qüestió de setmanes, fet que li ha valgut les crítiques del PP, que considera que ha fet un ús «electoralista» dels diners que els ciutadans han pagat i que han de servir per sostenir els serveis que presten les comunitats autònomes.

Montero va justificar el canvi de criteri adduint que en un primer moment l'Executiu no disposava de l'aval de l'Advocacia de l'Estat perquè aquesta considerava que fer el lliurament de les bestretes mentre el Govern espanyol estava en funcions condicionava l'actuació d'un govern entrant.

Ara, segons la ministra, els serveis jurídics i la mateixa advocacia consideren que pagar les bestretes «no condiciona» les actuacions del nou executiu per la llunyania amb les eleccions. Segons Montero, Hisenda informarà també aquest divendres de les quantitats que rebran el 2020 corresponent a la liquidació del 2018.

«Enviarem una carta a cada comunitat autònoma especificant quan els correspon de les bestretes i de la liquidació», va dir, «i espero -va afegir- que amb aquesta informació es puguin dur a terme totes les actuacions que tenim pendents». La ministra va assegurar que serà «un volum important de recursos».