La Guàrdia Civil va fer ahir a la tarda diversos controls «antiterroristes» en carreteres del Berguedà. Els agents van aturar vehicles en almenys dos punts de l'entorn de Berga.

En el marc d'aquests controls, en els quals hi havia un gran nombre de vehicles policials, els agents escorcollaven a fons alguns dels turismes que aturaven. Alguns conductors van arribar a estar tres quarts d'hora aturats, mentre que en altres casos els agents de l'institut armat es limitaven a demanar la documentació dels seus ocupants.

Entre els llocs on ahir es van fer controls del cos hi havia la carretera de Berga a Avià i la cruïlla del barri de la Creu, i posteriorment el van fer a la carretera de Sant Llorenç de Morunys, que porta cap al santuari de Queralt, en una de les cruïlles.

Segons va relatar una de les persones a les quals van escorcollar el cotxe, els agents li van dir que estaven fent un «control antiterrorista», portaven armes llargues i tenien problemes per entendre el català. De fet, a persones amb indumentària amb simbologia independentista els demanaven pel seu significat.

Els darrers dies, la Guàrdia Civil ha incrementat la seva presència i la seva visibilitat a la Catalunya Central.

Fonts de la Guàrdia Civil van explicar ahir a Regió7 que el cos es mou pel territori però asseguraven que les unitats de reforç procedents d'altres punts de l'Estat no han fet un desplegament concret en punts del territori català. Tot i això, sí que van admetre que es van desplaçant per diferents punts de Catalunya i que estan preparats per actuar en «casos excepcionals».