L'unionisme ha aplegat 10.000 persones a Barcelona amb motiu del 12-O i a les portes de la sentència del procés. Es tracta d'una xifra sensiblement més baixa que l'any passat, quan la mateixa manifestació del Moviment Cívic d'Espanya i Catalans va sumar 65.000 assistents, segons les mateixes fonts de la Guàrdia Urbana. Els organitzadors en canvi han xifrat en 200.000 els participants. Amb el lema 'Por la Hispanidad, Cataluña Suma' la marxa ha recorregut la part baixa del passeig de Gràcia entre càntics contra l'independentisme, a favor de la unitat d'Espanya i elogis a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Al capdavant de la concentració s'ha situat la plana major de Cs -amb Lorena Roldán i Inés Arrimadas-, el PPC -amb Cayetana Álvarez de Toledo- i VOX. En els discursos a la plaça de Catalunya s'ha donat per fet la condemna dels líders del procés amb crits de 'a la presó'. "Els jutges faran bé els seus deures. Ni oblit ni perdó, llargs anys a la presó", ha sentenciat el vicepresident d'Espanya i Catalans, Javier Megino.

Megino ha destacat "l'orgull" pel poder judicial espanyol i ha confiat que posarà "al seu lloc i tot el temps que mereixen els que han anat contra la llei". També ha posat en valor l'exèrcit espanyol i els cossos de seguretat com la Guàrdia Civil o la Policia Nacional, un "emblema".

Durant la seva intervenció, ha recordat que Espanya i Catalans té com a objectiu "defensar l'espanyolitat de Catalunya sense complexos" i ha destacat com de "meravellós" és viure a l'Estat.

Fins i tot ha remarcat que Espanya "és al centre del planeta" en el mapamundi. "Som així de collonuts", ha afegit. D'altra banda, ha insistit que en el futur pròxim l'associacionisme constitucionalista ha de crear "sinergies" i fer un treball "col·laboratiu". "Per això ens bolcarem en el projecte Cataluña Suma", ha conclòs.

Des d'aquesta plataforma s'ha expressat Enrique Parellada, que ha advertit que "molta gent parla de desobediència civil i núvols negres". "Què no ens podem proposar els espanyols que no aconseguim?", s'ha preguntat tot reivindicant defensar els drets i les llibertats de "tots" els espanyols.

En una atenció als mitjans prèvia a l'acte, el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, ha fet una crida "a la serenor i a la tranquil·litat". "La democràcia espanyola és forta i està preparada per a qualsevol eventualitat", ha assenyalat, rebutjant "tsunamis o insurrecions".

"Si anem a un escenari i un clima d'insurreció tornarem a plantar cara i a mobilitzar-nos per defensar l'estat de dret", ha sentenciat.

Més contundent ha estat Angel Escolano, de Convivència Cívica Catalana, que ha reclamat durant el seu discurs que els polítics apliquin el 155. "Siguem comprensius, no ho demanarem de forma general, però sí en les matèries que toca", ha dit en relació Educació o Interior.

Al llarg de les dues hores de l'acte, hi ha hagut diverses proclames i càntics espanyolistes, onejades de bandera, múltiples referències a Quim Torra i també un moment en què han pujat una figura de Carles Puigdemont a l'escenari entre crits de 'Puigdemont a prisión'.

Text