El cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ha enviat una carta al cos abans de la sentència del judici del procés i davant l'escenari de «mobilitzacions massives» de la ciutadania com a resposta.

«Com sempre fem, aquests dies els Mossos garantirem l'ordre públic, els drets de totes les persones i donarem compliment en tot moment a les ordres que ens puguin donar jutges i fiscals», ha recalcat Sallent en la missiva.

«Per fer-ho hem dissenyat un dispositiu per a tot Catalunya en què col·laborarà activament el Cuerpo Nacional de Policía i la Guàrdia Civil», ha precisat el cap dels Mossos d'Esquadra, que ha demanat als agents que facin confiança en les decisions de la cúpula, ja que els propers dies «es publicarà molta informació interessada d'uns i altres sobre allò que fem i farem».

En paral·lel, la carta anuncia que s'ha fet un plantejament progressiu en els horaris del cos que vol afectar al mínim la jornada: «La voluntat és afectar les vostres condicions de treball només quan sigui necessari i les unitats que calguin». «Som conscients de l'esforç que hem de fer davant d'aquestes circumstàncies i us agraïm l'elevat compromís i professionalitat que hem pogut copsar en les trobades que hem mantingut amb vosaltres», s'insisteix en la missiva enviada per Sallent a tot el cos de Mossos d'Esquadra. «Us agraeixo l'esforç que heu fet fins ara i el que fareu els propers dies. Sé que ho farem bé i que complirem la nostra comesa», ha finalitzat el cap dels Mossos, que el passat 3 de juny va assumir el càrrec en substitució de Miquel Esquius.

Més presència policial

La presència policial s'ha reforçat visiblement des d'ahir, dissabte, a l'aeroport de Barcelona, el port de Tarragona i l'estació de Sants.

Diverses furgonetes de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil custodien l'entrada d'aquestes infraestructures estratègiques de cara a la imminent sentència del procés i la previsió de grans mobilitzacions de la ciutadania.

En paral·lel, la seu del Departament d'Interior ja ha posat en marxa el Centre de Coordinació (CECOR) amb l'objectiu de concertar les actuacions dels Mossos d'Esquadra amb els dos cossos policials espanyols.

Els tres cossos policials han fet diverses reunions els últims dies per coordinar-se l'operatiu i han acordat les funcions de cadascú. D'aquesta manera, l'ordre públic correspondrà a la policia catalana. Segons ha pogut saber l'ACN, els Mossos treballen amb l'objectiu de partir de la mediació en aquells llocs on hi pugui haver conflicte.

En llocs crítics com la Delegació del Govern d'Espanya a Catalunya es preveu que hi hagi un doble cordó, el primer format pels Mossos i un de segon amb agents de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.

Per la seva banda, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ja han reforçat la seva presència a Catalunya amb l'enviament d'agents procedents d'altres punts de l'Estat.