El tribunal que ha jutjat la causa del procés ha acordat per unanimitat condemnar els seus principals responsables per delictes de sedició i de malversació i descartar l'acusació de rebel·lió que va formular la Fiscalia. El magistrat del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, ha rebutjat confirmar la condemna i diu que «tot està obert» fins a la signatura del darrer magistrat. El president del Govern, Pedro Sánchez, tampoc s'ha volgut pronunciar de moment.

Fonts jurídiques han confirmat a Efe la decisió dels set magistrats de la Sala penal del Suprem que componen el tribunal, que inicialment tenia previst comunicar la sentència dilluns que ve, 14, encara que no es descarta que ara la sentència pugui endarrerir-se.

A falta que es concretin les penes individualitzades -que aniran escalonades en funció de la participació de cadascun dels acusats en el procés-, els magistrats han decidit que no s'han complert els requisits per condemnar per rebel·lió.

La seva conclusió s'acosta a les tesis de l'Advocacia de l'Estat, que en els seus escrits d'acusació va sostenir que els fets ocorreguts a Catalunya a la tardor del 2017 no van comportar la violència suficient per encaixar en el tipus de rebel·lió.

Aquesta és la diferència clau entre el delicte de rebel·lió -pel qual va apostar la Fiscalia- i el de sedició, que castiga amb penes de fins a 15 anys de presó als que, sense estar compresos en el delicte de rebel·lió, s'alcin públicament i tumultuàriament per impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis. Les penes pels delictes de rebel·lió poden arribar als 25 anys.

Fiscalia hi veu un «cop d'Estat»

Per a la Fiscalia, el procés va ser un «cop d'Estat» que va buscar liquidar la Constitució amb «violència suficient», però l'Advocacia creu que aquest no va ser l'«element estructural» del pla.

La Sala també ha decidit condemnar l'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers presos (Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva) per malversació de cabals públics.

No així als altres tres acusats, els exconsellers Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs, que previsiblement seran condemnats només per desobediència, un delicte que no comporta pena de presó.

El magistrat Manuel Marchena, als actes de la Festa Nacional on ha assistit, ha manifestat que no pot confirmar la sentència que no estarà fins tenir la signatura dels set magistrats, un fet que estava previst per dilluns. A dia d'avui, qualsevol magistrat pot anunciar la presentació d'un vot particular.

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, té intenció de fer una declaració institucional quan es faci pública la sentència del procés al Palau de la Moncloa i de moment no comenta detalls que s'han filtrat als mitjans de comunicaició.

Sobre el que pugui passar, ha dit que tothom té al cap què va passar quan es va celebrar el referèndum il·legal i que tenen previstos «tots els escenaris». L'actuació del Govern es guiarà sempre pels principis de «fermesa, proporcionalitat i unitat» i parlarà amb l'oposició si ha de prendre alguna decisió important.