El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) celebrarà avui la vista sobre l'abast de la immunitat europarlamentària de l'exvicepresident català Oriol Junqueras. La defensa del líder d'ERC va admetre fa setmanes que el perjudicaria que es conegui la decisió del Tribunal Suprem sobre els polítics presos abans que el TUE resolgués sobre Junquers, perquè no hi haurà manera de fer valer la immunitat com a eurodiputat que li pugui reconèixer la Justícia europea si la sentència de l'alt tribunal espanyol és condemnatòria.

En un altre ordre de coses, la condemna del Suprem serà l'element nou i contundent que la Fiscalia esgrimirà per demanar que es reactivi l'euroordre contra Carles Puigdemont, segons fonts del Ministeri Públic. La sol·licitud es presentarà davant el jutge Pablo Llarena, que continua com a responsable de la part de la causa del procés que no s'ha portat a judici per la fugida de l'expresident i els exconsellers Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. També va fugir la processada Marta Rovira, però ella es troba a Suïssa.

Encara que el magistrat no ha pres una decisió definitiva, tot indica que preferirà esperar al fet que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï definitivament sobre la immunitat que al·leguen tant Carles Puigdemont com Oriol Junqueras. En tot cas, la Fiscalia té previst esgrimir la sentència ferma per reactivar la petició.