Els màxims representants d'Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Marcel Mauri i Elisenda Paluzie, van criticar el «caràcter polític» de la sentència de l'1-O. Al llarg del dia les entitats van fer una crida per instar la població a sortir al carrer a protestar. En aquest sentit, el líder d'Òmnium, Marcel Mauri, va assegurar que «aquesta és la sentència que entre tots decidirem, la resposta col·lectiva que des d'ara els carrers començarem a escriure». Des de l'entitat van emetre un missatge del president, Jordi Cuixart, que va assegurar que «la resposta a la sentència només pot ser la reincidència».

Des de l'ANC, Elisenda Paluzie va declarar que l'objectiu de la sentència «és criminalitzar un moviment pacífic com el de l'independentisme perquè abandonem la lluita i no tornem a intentar fundar un estat democràtic de dret i social».

Finalment, els autodenominats Comitès de Defensa per la República (CDR) van animar la població a sortir al carrer a través de les xarxes socials: «Ara és l'hora del poble, ara és l'hora de la desobediència», van apuntar.