La pluja no va ser impediment perquè milers de persones es manifestessin a la plaça de l'U d'Octubre ahir al vespre en senyal de protesta contra la sentència del Tribunal Suprem. L'acte, organitzat per l'entitat Taula per la Democràcia i presentat per l'actriu Meritxell Yanes, va comptar amb la participació de diversos actors i actrius gironins que van llegir fragments de cartes dels presos independentistes condemnats. «Estem en un camí sense retorn, però amb una actitud de fermesa i determinació avançarem», expressava Turull a la carta. El missatge d'Oriol Junqueras -el pres amb la condemna més alta-va ser breu i concís i va remarcar que «persistirem sempre». Durant les lectures de les cartes, els manifestants -25.000 segons Mossos- proclamaven càntics com «ho tornarem a fer», «presos polítics, llibertat», «independència» i «els carrers seran sempre nostres», entre d'altres. Les cartes de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez van ser molt contundents contra la sentència del procés. D'una banda, Cuixart va afirmar que l'«empresonament mostra la cara més feble de l'estat espanyol» i Sánchez va afirmar que «només l'absolució farà justícia perquè no hi ha delice». El missatge de Raül Romeva va ser optimista i va demanar «coratge i resistència per afrontar una nova etapa amb actitud positiva». Carme Forcadell va enviar mostres d'agraïment pel suport de totes aquelles persones que creuen en la llibertat, Joaquim Forn va fer una crida a la mobilització i a «no defallir» i Josep Rull va assegurar que «no ens faran callar».

Crida a la mobilització

Montse Bassa va protagonitzar el moment més emotiu de la protesta quan va llegir la carta que la seva germana, Dolors Bassa, havia escrit des de la presó dies abans de saber el veredicte final del Tribunal Suprem.

Entre altres aspectes, va remarcar que «les nostres conviccions són fermes i determinades malgrat el sentiment d'injustícia immens en el qual vivim» L'exconsellera també va demanar «compromís i perseverança per construir una república social, ecologista i feminista». Seguidament, Bassa va explicar que el retrobament amb la seva germana després del veredicte va ser «molt dur» i que durant la lectura conjunta de la sentència només n'extreien «el relat fals que s'havien inventat les acusacions». «El que més em dol és que la Dolors no pugui veure tot el suport de la gent de Girona», remarcava Bassa, emocionada, mentre remarcava que la sentència era una «venjança». Finalment, va fer una crida a la mobilització contínua per no caure en la «repressió de l'estat espanyol» sinó per «aconseguir l'amnistia i la independència».

La vicedegana del Col·legi d'Advocats, Marta Alsina, va llegir un manifest conjunt de rebuig a la sentència perquè es condemna «el dret a vot i a manifestar-se pacíficament». També va reclamar una «resposta institucional d'unitat» per assolir la «plena llibertat».

Finalment, membres de la societat civil van lluir la pancarta de «Llibertat presos polítics» que la Junta Electoral de Zona va ordenar retirar de la façana de l'ajuntament mentre els manifestants entonaven el cant d'Els Segadors i clamaven més consignes reivindicatives.