El ministeri d'Interior investiga quines són les persones que estan impulsant la plataforma de Tsunami Democràtic, l'ens que promou les principals protestes de rebuig envers la sentència del Tribunal Suprem. El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va comparèixer ahir en una roda de premsa on va destacar que els serveis d'intel·ligència estan investigant l'entitat: «Tenim uns serveis d'intel·ligència eficaços i acabarem sabent qui està darrere d'aquests moviments del Tsunami Democràtic».

Neix al setembre

Segons apunten alguns mitjans, la creació de la marca Tsunami Democràtic es va produir el primer cap de setmana de setembre -coincidint amb la seva aparició a Twitter, que es va produir el 2 de setembre- en una reunió que es va celebrar a Ginebra entre els principals líders independentistes catalans per recuperar la «unitat d'acció» davant la imminent sentència del procés.

La primera acció pública del grup va ser la convocatòria per col·lapsar aquest dilluns l'aeroport del Prat, a Barcelona, on es van cancel·lar 110 vols. L'objectiu era que sota aquesta etiqueta es poguessin aglutinar totes aquelles persones que es volguessin sumar a la reivindicació independentista, segons van explicar fonts policials, que van destacar el «protagonisme» de simpatitzants d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). A la reunió de Ginebra hi van acudir l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, el seu substitut actual, Quim Torra, la número dos d'ERC, Marta Rovira, i la diputada de la CUP Anna Gabriel.

Qui hi ha al darrere?

Tot i que les forces policials sospiten que hi ha una vinculació directa entre els líders del moviment independentista i la plataforma, de moment no tenen cap responsable identificat.

L'ens té l'objectiu d'elaborar estratègies de protesta de manera centralitzada, a diferència dels Comitès de Defensa per la República (CDRs), que funcionaven amb petits nuclis de persones descentralitzats arreu del territori català. De fet, la primera persona que va fer referència a Tsunami Democràtic va ser Jordi Cuixart durant la seva declaració en el Tribunal Suprem en el transcurs del judici.

La Comunicació

Les principals vies de l'organització per convocar el públic han estat les xarxes socials: Twitter i Telegram. Amb aquests dos canals de comunicació sumen més de 400.000 seguidors.

Per coordinar les properes accions han creat una aplicació de mòbil singular, no es pot trobar a les centrals de descàrrega d'aplicacions, i per accedir al seu contingut cal escanejar un codi QR «de confiança». En utilitzar aquest sistema, el Tsunami pretén esquivar possibles vetos de les app store comunes i dificultar la clausura de l'aplicació per part de les autoritats policials.