El secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, va alertar ahir que, després de la sentència contra els líders del procés, «qualsevol vaga general, piquet o manifestació es pot llegir des de l'òptica de la sedició» i va criticar que «els drets i les llibertats estan més en risc que abans». «Si som intel·ligents col·lectivament veurem que és un punt d'inflexió que ens afecta a tots», va afegir Sastre durant la presentació de la vaga general de divendres.

La convocatòria no compta amb el suport amb els dos sindicats majoritaris -en referència a CCOO i la UGT-, molt presents en el sector educatiu, però la portaveu de la IAC, Assumpta Barbens, va dir que espera un «fort seguiment» entre els docents i el personal d'administració. «En les darreres vagues, han presentat una participació activa i, per tant, esperem que aquesta no sigui una excepció», va indicar Barbens, que va justificar la convocatòria perquè totes les demandes que fan a nivell econòmic i laboral «estan ofegant la població». Per tot plegat, va manifestar que espera una «aturada significativa en el teixit productiu de Catalunya». El sindicat educatiu majoritari a Girona, Ustec·STEs sí que dona suport a l'aturada.

Entre les reivindicacions de la Intersindical hi ha la demanda d'un mínim salarial de 1.200 euros i el manteniment del poder adquisitiu de salaris i pensions, vinculant-les a l'increment de l'IPC català, a més de la derogació de la reforma laboral. A més, va reclamar posar fi a la bretxa salarial que pateixen les dones i al Govern que posi en marxa un pla de rescat social que garanteixi serveis públics gratuïts i universals, entre d'altres, a més de l'aplicació «integral» de la Renda Garantida de Catalunya.

El secretari general de la Intersindical-CSC va pronosticar que les pensions seran el «tema estrella» del 2020 un cop es conformi un nou govern, ja que va considerar que cap executiu en funcions s'atreveix a «obrir el meló perquè té una repercussió electoral».

D'altra banda, Carles Sastre va assegurar que el recurs que del Ministeri de Foment contra la convocatòria del 3 de novembre del 2017, i que el Tribunal Suprem ha de resoldre en breu, no ha condicionat la convocatòria de divendres. «No tenim cap notícia que s'hagi pres cap mesura cautelar», va afirmar Sastre.

Suport de l'ANC

Per la seva banda, des de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) van manifestar el seu suport a la convocatòria, afegint-se a totes les mobilitzacions que envoltin la vaga i mostrant la seva simpatia per la iniciativa. Així, els seus representants han cridat els ciutadans a participar a les marxes per la llibertat que s'han convocat aquesta setmana, a la vaga i a la manifestació de divendres vinent que tancarà la jornada.