Els disturbis d'ahir a la nit a Barcelona i altres ciutats catalanes en les mobilitzacions dels CDR contra la sentència del procés han fet saltar les alarmes a ERC i JxCat i han reobert fissures internes per la resposta a la deriva violenta d'aquestes protestes i el paper dels Mossos d'Esquadra.

D'una banda, hi ha a ERC i JxCat, socis del Govern, veus crítiques amb les càrregues dels Mossos als manifestants independentistes en els dos últims dies, en considerar, segons les diverses fonts consultades, que "s'han saltat alguns protocols" policials.

Unes crítiques internes que han tornat a situar al centre de la polèmica el conseller d'Interior, Miquel Buch, a qui els CDR ja demanen la dimissió per les càrregues efectuades pels Mossos.

El propi candidat de JxCat al Senat per al 10N Roger Español, que va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma durant les càrregues policials de l'1-O, ha denunciat que l'única "violència" l'està exercint la policia als carrers de Catalunya, mentre que les accions dels manifestants són només "autodefensa".

Un altre motiu de preocupació a les files del Govern és la imatge dels incidents d'ahir a la nit en les mobilitzacions dels CDR, que acusen els Mossos i la Policia Nacional d'exercir "l'única violència".

Uns incidents que diverses fonts sobiranistes veuen com una "amenaça" al relat polític de l'independentisme oficial, que reivindica el caràcter "pacífic i cívic" de les seves mobilitzacions.

El silenci del president de la Generalitat, Quim Torra, al respecte dels disturbis, al llarg d'aquest matí, ha causat perplexitat en sectors d'ERC.

Torra s'ha reunit a primera hora del matí al Palau de la Generalitat amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i posteriorment s'ha desplaçat fins a Caldes de Malavella (Selva) per unir-se a una de les marxes independentistes iniciades aquest matí en cinc punts de Catalunya.

Des d'allà, en unes improvisades declaracions sense admetre preguntes dels periodistes, Torra ha obviat els aldarulls d'ahir a la nit i ha afirmat que el seu Govern està "al costat de la gent" i dona suport a "totes les manifestacions que s'estan fent a Catalunya" contra la sentència del procés.

Minuts després, Torra ha atès de nou els mitjans per incloure una breu referència als incidents: "La violència no ens representa ni ens representarà mai, al moviment independentista català".

Fonts d'ERC, posen de manifest la diferent resposta a les protestes dels CDR donat a Twitter per Pere Aragonès: "No els regalem el que busquen. No els regalem un 155 encobert. Hem de defensar els nostres ciutadans i les nostres institucions. Allunyem-nos de totes les actituds violentes i depurem les accions no justificades", va escriure el vicepresident del Govern.

El propi portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat a Torra que condemni les accions violentes a Catalunya i ha subratllat que cap president català ha avalat "mai" aquestes actituds.

Ahir a la nit, des de Twitter, Tufián va demanar "responsabilitats" per l'actuació "desproporcionada" de la Policia Nacional i els Mossos i es va desmarcar dels violents: "Els quals després de protestes cíviques i pacífiques es queden a regalar imatges violentes ni ens representen ni ens representaran mai".

Mentrestant, el grup parlamentari de JxCat ha emès un comunicat per condemnar els aldarulls d'ahir a la nit, que "no encaixen amb el caràcter no violent de les reivindicacions independentistes".

A la vegada, JxCat reclama que s'investiguin els "incidents ocorreguts i, si és necessari, que s'apliquin mesures disciplinàries i sancionadores" als agents dels Mossos d'Esquadra que hagin actuat "fora de les normes establertes".

Malgrat aquesta crítica, JxCat ha fet pinya i ha traslladat "tot el seu suport" al Govern, en particular a Torra i a Buch, davant una situació "de gran complexitat policial, política i social derivada de la repressió orquestrada per l'Estat".

A la mateixa línia, la Joventut Nacionalista de Catalunya -vinculada al PDeCAT- ha rebutjat les accions violentes i ha instat el Govern a investigar actuacions policials "desproporcionades"