El tancament de les escoles bressol de l'Ajuntament de Girona -sense serveis mínims- i les aules buides de la UdG van exemplificar ahir el rebuig del sector educatiu a la sentència del Tribunal Suprem. A les llars d'infants ho va decidir el personal i a la Universitat, els estudiants que, majoritàriament, no van anar a classe.

Aquestes reaccions van anar de l'etapa més baixa a la més alta del sistema educatiu, a les portes de 72 hores de vaga que comencen avui per a tots els nivells. Ara bé, i tal com va passar dilluns, centenars d'alumnes de Secundària van tornar a absentar-se de classe per participar en protestes al carrer.

Pel que fa als estudiants de tercer i quart d'ESO que van sortir dels instituts sense permís ni l'acompanyament de cap familiar -tal com va pasar a l'institut Vicens Vives, dilluns, per exemple-, des del Departament d'Educació van recordar que a aquesta edat tenen dret a fer vaga i que no hi ha cap protocol que contempla una situació excepcional com aquesta, que abandonin el centre fora del marc d'una protesta organitzada i notificada.

Les set llars d'infants municipals de Girona, Baldufa, El Tren, La Devesa, El Pont, Cavall Fort, Garbí i l'Olivera, van suspendre l'activitat per decisió dels seus professionals i amb el vistiplau de l'Ajuntament, que va «respectar» la voluntat dels educadors d'expressar el rebuig a la sentència del procés.

La regidora d'Educació, Eva Palau, va explicar que el tancament va respondre a «una decisió unilateral dels treballadors de les escoles bressol, per solidaritat amb la situació que està vivint el país», i va remarcar que ells mateixos ho van comunicar als pares dilluns a la tarda. En no tractar-se d'una vaga, no es van establir serveis mínims -tal com va reconèixer la regidora-, mentre que avui sí que el departament de recursos humans es reunirà amb els sindicats per fixar els de divendres, quan hi ha convocada una aturada general. Palau va assegurar que els centres estaran oberts avui.

En canvi, dimarts, a l'exterior de les llars hi havia una nota que informava les famílies de què l'equip educatiu «no assistirà a l'escola per tal de poder participar en les mobilitzacios i actes de protesta organitzats arreu del país». El tancament va afectar 524 infants, les places que ofereixen totes les llars, segons especifica el web municipal: 126 la Baldufa, 50 a Cavall Fort, 62 El Pont i el mateix nombre El Tren, 70 l'escola bressol Garbí, 77 L'Olivera i 77 més La Devesa.

A la Universitat de Girona perquè a les facultats de Lletres, Turisme, Medicina, Econòmiques i empresarials i a l'Escola Politècnica no hi va acudir cap estudiant. A la resta, però, tampoc es van impartir massa classes, només algunes a Ciències, Infermeria, Educació i Psicologia i Dret.

Dilluns, just després de fer-se públic el contingut de la resolució judicial, la UdG va anar buidant-se d'estudiants i es dona per fet que a partir d'avui -ara ja dintre de la convocatòria de vaga dels sindicats d'estudiants- l'aturada sigui encara sigui més general.

De la mateixa manera que en altres protestes, el rectorat de la Universitat de Girona va aconsellar al professorat que, en el que queda de setmana, no facin avaluacions i postposin les proves que comptin per a la nota, per no perjudicar l'alumnat que ha decidit sumar-se a la vaga.

Girona i Lleida trenquen la norma

La normalitat generalitzada amb què les universitats catalanes van treballar dimarts, tot i que amb menys alumnes, es va trencar a Girona i Lleida. Si la manca d'estudiants va fer suspendre les classes a la UdG, a la Universitat de Lleida (UdLl) uns seixanta joves van passar la nit al rectorat i van impedir l'entrada d'alumnes i professors a la Facultat de Lletres. Al migdia, el rector de la UdLl, Jaume Puy, va intentar mediar sense èxit amb els estudiants, que van bloquejar els accessos a l'edifici amb taules, bancs i altre mobiliari. Tots els consells d'alumnes de la UdLl van fer públic un comunicat demanant al rector que anul·li les classes tota la setmana i la universitat ha suspès l'activitat avaluativa.

Per contra, tant als campus de les universitats Autònoma de Barcelona (UAB) com de la Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona l'activitat va ser normal, encara que amb menys estudiants -segons van informar aquests centres universitaris.

A la Politècnica de Catalunya (UPC) es van impartir totes les classes i l'assistència d'alumnes va ser l'habitual. Una normalitat que, segons van indicar els seus responsables, també va dominar els diferents campus de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona.