Catalunya viu demà la seva quarta vaga general en menys de dos anys vinculada al procés independentista, una convocatòria amb la qual culmina una setmana de mobilitzacions en protesta per la condemna dels líders del procés, que han anat acompanyades de disturbis i han elevat la tensió política.

Com en qualsevol vaga, la Generalitat ha dictat una sèrie de serveis mínims que afecten el transport públic i d'altres activitats i serveis bàsics.

TRANSPORT PÚBLIC

Els serveis mínims decretats per la Generalitat garanteixen el funcionament del 50% del metro i l'autobús urbà a Barcelona en hores punta - de 06:30 a 9.30 hores i de 17.00 a 20.00 hores -, la resta de la jornada el servei funcionarà al 25%, mentre que els trens de Rodalies i Regionals comptaran amb mínims del 33% durant tot el dia.

EDUCACIÓ

La Generalitat ha dictat serveis mínims d'un docent per cada 6 aules en infantil i primària (3 a 12 anys), un professor per a 4 aules en els centres d'educació especial (3 a 16 anys) i d'un terç de la plantilla en menjadors i guarderies.

SANITAT

Es garanteix el funcionament de les urgències, unitats de cures intensives, parts i radioteràpia i quimioteràpia, així com totes les que tinguin consideració d'urgència vital als hospitals.

Sobre els centres d'atenció primària (CAP) hi haurà assistència urgent durant l'horari habitual, que es prestarà amb un 25% de la plantilla.

TALLS DE CARRETERES

A més de la possible actuació de piquets, com en altres vagues, podrien donar-se talls de carreteres derivades de l'arribada de les anomenades Marxes per la Llibertat, que portaran diversos milers de persones a desplaçar-se a peu en direcció a Barcelona des de diversos punts de l'àrea metropolitana.

Aquestes marxes, convocades per l'ANC i Òmnium Cultural en protesta per la sentència del procés, faran, per exemple, que Seat dugui a terme una aturada tècnica de la seva producció de la planta de Martorell (Baix Llobregat) des d'aquesta tarda i també demà.

MANIFESTACIONS

La manifestació central de la jornada, convocada pels sindicats responsables de la vaga, la Intersindical CSC i la IAC, està prevista que surti a les 17.00 hores dels Jardinets de Gràcia de Barcelona amb el lema "Pels drets i les llibertats".

Tot i així, hi ha d'altres manifestacions previstes a les principals ciutats catalanes.

UNIVERSITATS

La vaga coincideix amb una aturada estudiantil que va començar el 16 d'octubre, s'ha mantingut avui i que continuarà demà, i que afecta els universitaris catalans i els estudiants de segon cicle de secundària.

MITJANS DE COMUNICACIÓ

Les ràdios i cadenes de televisió públiques tenen serveis mínims d'un 50% durant aquesta jornada per garantir el dret a la informació.