Milers de persones van participar ahir en la primera jornada de les anomenades «Marxes per la Llibertat». Les marxes es van produir en diferents punts de Catalunya amb l'objectiu d'arribar divendres a Barcelona, coincidint amb les vagues i manifestacions convocades per a aquest dia. En concret són cinc marxes -convocades per les entitats Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)- que van sortir de Girona, Tarragona, Vic, Berga i Tàrrega amb l'objectiu de col·lapsar les carreteres com a símbol de protesta per la sentència del procés.

A Vic, més de 10.000 persones

A Vic, gairebé 10.000 persones van sortir a les nou del matí en direcció Barcelona per la C-17 flanquejats per una desena de tractors i diversos motards. Tot i que alguns només van arribar fins a Centelles, la gran majoria vol arribar fins a Barcelona i van fer nit als punts que han habilitat des de la marxa a la Garriga i Sant Quirze del Vallès. Alguns dels familiars dels presos independentistes van participar en la caminada. Entre les cares més conegudes hi havia la Laura Masvidal -la dona de Joaquim Forn-; Blanca Bragulat -la dona de Jordi Turull-; i la germana de Toni Comín, que van agrair les mostres de suport. Masvidal va expressar que la sentència els va deixar «estabornits», però veure la reacció de la gent és el que els «connecta amb la realitat del país». Masvidal també va afegir que la marxa és una mostra d'allò que es vol ensenyar, «un poble que camina i que caminarà».

A Berga, un altre dels punts de sortida de les marxes, prop d'un miler de persones provinents de diferents punts de les comarques del Berguedà, la Cerdanya i el Solsonès es van concentrar per participar en l'activitat reivindicativa. Després d'esmorzar van sortir caminant a les vuit del matí des de la plaça Gernika de la capital berguedana en direcció a la carretera C-16. La circulació d'aquesta via en sentit Manresa es va anar interrompent a mesura que avançaven els manifestants. Els de Berga van acabar la jornada a Manresa.

A Tarragona, un miler

Prop d'un miler de persones van començar ahir al matí la Marxa per la Llibertat des de Tarragona. En la primera jornada està previst que arribin fins a Vilafranca del Penedès. En la mobilització hi van participar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; i l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, així com altres diputats independentistes del Parlament. Abans d'arrencar, les entitats convocants, ANC, Òmnium Cultural i CDR, van animar a tothom a sumar-se a una mobilització «ferma i pacífica». La marxa la va encapçalar un grup de grallers i timbalers que van animar la caminada als participants. Finalment, a Tàrrega s'hi van concentrar unes 2.000 persones que van arribar a Igualada al vespre. Està previst que la columna de Lleida s'afegeixi a la columna de Tarragona. Les cinc columnes s'ajuntaran a Barcelona aquest divendres, coincidint amb el dia de la vaga.

Des de l'ANC van expressar «agraïment» a través de les xarxes socials: «Acabant el primer dia, intens, de Marxes per la Llibertat. Un enorme agraïment als voluntaris que us hi deixeu la pell perquè tot vagi bé!», van dir.