El Tribunal Constitucional (TC) ha advertit al president de la Generalitat, Quim Torra, i als membres de l'executiu català que s'enfronten a «responsabilitats penals» si contravenen la suspensió de les resolucions que es van aprovar en el debat de política general referides a l'autodeterminació, la desobediència civil, l'amnistia i la retirada de la Guàrdia Civil, entre altres reivindicacions aprovades al Parlament el passat 26 de setembre.

L'alt tribunal va decidir per unanimitat admetre els incidents d'execució de sentència que va presentar el Govern espanyol reclamant la suspensió d'aquestes iniciatives i els avisos al president del Parlament i la resta de membres de la mesa. A diferència de la decisió que va prendre la setmana passada el TC en relació amb altres iniciatives també impugnades, aquesta vegada els jutges han decidit advertir també el president de la Generalitat, així com tots els membres del consell executiu.

La suspensió

La suspensió es deu al fet que l'executiu de Pedro Sánchez ha reclamat que s'apliqui l'article de la Constitució que deixa sense efecte qualsevol llei, acord o normativa autonòmica impugnada per l'Estat. El TC encara s'haurà de pronunciar sobre el fons de la qüestió i decidir si els anul·la definitivament. La suspensió afecta quatre punts de la resolució 546/XII sobre l'autodeterminació, la desobediència civil, l'amnistia i la retirada de la Guàrdia Civil. El govern espanyol argumenta que contravenen la sentència del 13 de desembre, que ja va declarar nuls apartats de la resolució del Parlament del 5 de juliol de 2018 que ratificava els «objectius polítics» del 9-N.

A diferència d'anteriors advertiments, el TC es dirigeix també al Govern i no només a la Mesa i els notifica, a petició de l'executiu, de la seva «obligació d'abstenir-se de realitzar qualsevol actuació» que vulgui donar compliment dels punts suspensos i de paralitzar iniciatives «jurídiques o materials» que ignorin la sentència del TC esmentada.

Les filtracions del procés

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, va anunciar ahir que aquest òrgan investigarà les filtracions de la sentència als mitjans de comunicació que es van produir abans que es notifiqués oficialment la resolució judicial del procés. La investigació es produeix a instàncies d'una denúncia presentada dimarts davant el president del Consell.

D'altra banda, el jutge que va presidir la causa contra els líders independentistes al Tribunal Suprem, Manuel Marchena, va apuntar ahir que la Sala Penal es trobaria en una «situació difícil» si hagués de jutjar altres encausats del procés (en al·lusió a l'expresident Puigdemont), perquè 13 dels 15 magistrats que la integren han tingut relació amb aquest assumpte en les seves fases d'instrucció o enjudiciament. El jutge va sostenir que, encara que la doctrina del Tribunal Constitucional ho avalaria, és un assumpte que «arribat el moment» caldrà estudiar amb deteniment.