18 de octubre de 2019
18.10.2019
Diari de Girona

El 17 per cent dels catalans amb feina està en risc de pobresa o exclusió social

La xifra concreta és de 575.000 persones, nombre que suposa un creixement del 15 per cent respecte a l'any passat La Creu Roja adverteix que l'any passat va atendre a Catalunya 165.281 persones en situació de pobresa, de les quals el 70 per cent patien una extrema vulnerabilitat

18.10.2019 | 00:36
Creu Roja va haver d'atendre més de 165.000 persones en situació de pobresa l'any passat.

El 17% dels catalans amb feina, percentatge que suposa un de cada sis treballadors, està en risc de pobresa o d'exclusió social, en concret unes 575.000 persones, un 15% més que fa un any. Són dades d'un informe elaborat per la UGT de Catalunya amb motiu del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, que indica que ha augmentat la intensitat de la pobresa a la feina entre les dones i els menors de 25 anys. Així, el nombre de dones en risc de pobresa que tenen feina ha crescut un 40% davant l'increment d'un 15,6% dels homes, i entre els joves de 18 a 25 anys han patit un repunt del 127% davant del 26% de les persones d'entre 25 i 64 anys. A més, una de cada dues persones que es troben a l'atur (48,3%) està en situació de risc de pobresa o d'exclusió social.

Per això, el sindicat va reclamar «salaris dignes», augmentant el salari mínim interprofessional (SMI) per complir amb la Carta Social Europea i aconseguint el 60% del salari mitjà, que en el cas de Catalunya se situa en uns 1.100 euros, entre altres mesures.

En un altre ordre de coses, la Creu Roja va atendre l'any passat a Catalunya un total de 165.281 persones en situació de pobresa, de les quals 116.384 (el 70 per cent) patien una extrema vulnerabilitat, mitjançant ajudes econòmiques, entrega d'aliments i material escolar, segons va informar l'organització humanitària.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa, Creu Roja va fer balanç dels seus programes d'intervenció social durant l'any 2018 i paral·lelament va denunciar que la recuperació econòmica «no ha arribat encara» als sectors més vulnerables de la població.

Així, l'organització humanitària va prestar ajuda a 1.160 persones a través del programa de prevenció d'exclusió escolar, van ajudar 3.354 sensesostre, van lliurar aliments a 98.086 persones, i 31.825 més van rebre ajuda urgent per necessitats bàsiques, mentre que, a través del seu Pla d'Ocupació, va aconseguir feina a 1.650 aturats.

Amb l'objectiu de respondre a les causes que generen situacions de vulnerabilitat, Creu Roja ha desenvolupat darrerament el Marc d'Atenció a les Persones (MAP).


Programes personalitzats

Segons l'organització, el MAP és un model d'intervenció en què els sol·licitants d'ajuda són atesos d'una forma personalitzada i es pot acordar, conjuntament amb la persona concreta, un pla personalitzat d'intervenció (PPI) adequat a la seva problemàtica específica.

D'aquesta manera, el PPI pot incloure ajudes específiques urgents, la participació de la persona en accions d'orientació i formació per trobar feina, per aprendre hàbits de vida saludable i d'estalvi domèstic, i l'acompanyament necessari per gestionar tràmits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook