Les marxes per la llibertat -impulsades per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium- van arribar a Barcelona ahir pels volts de la una del migdia després de tres dies de recorregut. Provinents de Girona, Tarragona, Tàrrega, Vic i Berga, milers de manifestants van culminar els gairebé 100 kilòmetres de trajecte.

Desenes de milers de persones van protagonitzar una imatge vistosa entrant per la Meridiana i la Gran Via amb l'objectiu d'arribar a les 17h als Jardinets de Gràcia -tret de sortida de la manifestació massiva i que posava el punt i final a una setmana de mobilitzacions arreu de Catalunya en contra de la sentència del procés. La jornada de vaga general convocada va acabar d'acompanyar la riuada massiva de manifestants que durant tres dies han recorregut el territori fins a la capital catalana col·lapsant autopistes i autovies. Al llarg dels tres dies de recorregut les marxes es van produir sense incidents a excepció d'ahir, quan un grup d'ultres va atacar els manifestants llançant pedres al seu pas per la B-23 a l'altura de Molins de Rei. A causa de l'agressió, un home d'avançada edat va haver de ser atès pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

Torra: «Sempre endavant!»

El president de la Generalitat, Quim Torra, va felicitar per Twitter els participants de les Marxes per la Llibertat que aquest divendres a la tarda van confluir a Barcelona. «Heu demostrat la força cívica i pacífica del moviment independentista! Guanyarem i endavant, sempre endavant!», va celebrar Torra. Segons fonts del Palau de la Generalitat, el gabinet de seguiment es va reunir ahir a la tarda sota la presidència de Torra i del vicepresident, Pere Aragonès. Torra també es va mostrar satisfet per la detenció de dues persones vinculades a agressions ultres en els aldarulls de dijous a la nit a Barcelona.

Dimecres, el president Torra va participar en la marxa al seu pas per Caldes de Malavella. Allà va estar acompanyat per la seva dona i altres personalitats polítiques, com ara la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, o l'exlehendakari del País Basc Juan José Ibarretxe, que també va realitzar una part de la marxa.