El líder d'ERC, Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó pel Tribunal Suprem, ha assegurat que l'actual vicepresident del Govern, Pere Aragonès, està "qualificadíssim" per succeir-lo com a pròxim candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat.

Així ho ha afirmat en una entrevista amb Nació Digital, en què Junqueras ha entrat en el debat sobre qui podria prendre el seu relleu com a presidenciable d'ERC, després que el Suprem l'hagi condemnat també a 13 anys d'inhabilitació absoluta per un delicte de sedició en concurs medial amb un delicte de malversació.

D'una altra banda, Junqueras ha deixat clar que no pensa demanar que l'indultin: "L'indult se'l poden fotre per on els hi càpiga", ha dit.

Junqueras ha remarcat que el pròxim candidat a la presidència de la Generalitat serà "el que ERC decideixi" i ha assegurat que, arribat el moment, ell serà "clar" sobre això.

Preguntat per si Aragonès - que ja el va succeir com a vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda - seria un bon candidat d'ERC en les pròximes eleccions catalanes, Junqueras ha subratllat: "Aragonès està qualificadíssim per assumir aquesta responsabilitat i moltes més. Segur que pot fer-ho molt bé".

Sobre el president del Parlament, Roger Torrent, un altre dels noms millor posicionats per aspirar a ser el candidat d'ERC a la Generalitat, Junqueras ha evitat ser tan explícit i ha afirmat que "en el partit hi ha molta gent qualificadíssima".

Respecte a la proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, de tornar a posar urnes per a l'autodeterminació en aquesta legislatura, ha dit que un nou referèndum a Catalunya es podrà impulsar "quan hi hagi majories prou àmplies per fer-ho efectiu".

Sobre Torra, ha assenyalat que té "el deure de representar tots els catalans": "Té el deure de fer-ho i, en cas que se'l posi en dubte, esforçar-se per demostrar que no és així. Jo no tinc dubtes que ho faci".

Sobre les protestes violentes de la setmana passada a Catalunya, ha recalcat que "és més útil l'esforç d'entendre els altres i treballar des d'àmbits socials i universitaris que cremar un contenidor".

Els joves que aquests dies han aixecat barricades al carrer, segons Junqueras, han de fer un "esforç constant per a no caure en un egoisme individualista estèril ni en un uniformisme que suposi deixar-se portar acríticament. Ells, més que ningú, han de fer un esforç de respecte constant cap a la pluralitat d'opinions".