El ministre de Foment en funcions i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va afirmar ahir que el Partit Socialista planteja obrir el procés de reforma del model de finançament autonòmic «en el primer any» de la nova legislatura i «intentar tenir-lo tancat al llarg de la legislatura».

Així ho va assegurar en una entrevista a Les Notícies del Matí d'À Punt en ser preguntat per la reforma del sistema de finançament, sobre la qual va reiterar el compromís del PSOE: «Ho hem dit per activa i per passiva. Entenc la desconfiança, pot derivar-se del fet que en aquest tema no hi ha hagut molt compliment fins ara». El PSOE, va insistir, vol obrir el procés en el primer any de govern i poder tancar-al llarg de la legislatura. Aquesta reforma del finançament, va insistir el ministre, és «absolutament necessària en la Comunitat Valenciana, és evident», però també ho és per a altres regions i, a més, permetrà «posar una mica d'ordre en tot el tema de l'administració de recursos a Espanya».

En paral·lel, la Diputació Permanent del Congrés va donar suport el pagament a les comunitats autònomes i les entitats locals de l'actualització de les entregues a compte del sistema de finançament de 2019, tot i que tota l'oposició ha criticat la gestió de la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, per haver retardat fins aquest moment preelectoral el pagament quan, per a la majoria, podia haver-ho fet abans.

La iniciativa va ser aprovada gairebé per unanimitat, amb l'única abstenció d'EH Bildu. Vox, que havia anunciat el seu vot en contra, no va participar en el debat ni en la votació en protesta per l'expulsió de la Diputació Permanent de la seva secretària general, Macarena Olona, després d'una discussió amb la presidenta del Congrés pels seients que havia de ocupar Vox a la sala i per Catalunya.

Montero va defensar davant la Diputació Permanent el reial decret aprovat divendres passat pel Consell de Ministres per abonar a les comunitats 4.682.000 i a les entitats locals, 821 milions d'euros. Els pagaments es realitzaran al costat de les transferències mensuals del sistema de finançament fins a final d'any.