El món empresarial català va alçar la veu de manera unitària per exigir al Govern i la Generalitat que recuperin la relació institucional i deixin de costat «els interessos electoralistes» per arribar a acords que permetin mantenir «la pau social» i garantir el progrés econòmic.

El missatge va ser llançat en el gran acte empresarial organitzat a Barcelona per les dues patronals catalanes, Foment del Treball i Pimec, i hi van assistir uns 350 empresaris, representants dels diferents sectors econòmics, que van mostrar la seva preocupació i alarma pels aldarulls violents de l'última setmana.

«Els governs i les diferents forces polítiques han d'assumir la seva responsabilitat, seure junts per parlar i arribar a acords. Sense excuses», subratlla l'escrit, que porta per títol Manifest a favor del progrés de Catalunya.

Després de destacar que «la sortida al greu conflicte de fons que vivim a Catalunya és política», els empresaris reivindiquen «la negociació, la transacció i l'acord», i insten la classe política a «liderar» aquest procés «a l'escenari del pacte».

Manifest directe als governs

El manifest interpel·la directament els governs espanyol i català i els reclama que «s'esforcin a recuperar la relació institucional perduda» deixant de costat «els interessos electoralistes», després d'uns dies en els quals Pedro Sánchez i Quim Torra s'han intercanviat retrets a propòsit de l'oportunitat o no de dialogar.

En aquest punt, els empresaris asseguren que «és el moment que la classe política passi a l'acció, arribi a acords i prengui decisions» i reclamen «el màxim suport polític i social al manteniment de la pau social».

«És moment d'acabar amb els discursos buits i banals», sosté el manifest, llegit a la seu de Foment a Barcelona, i que fa referència també al fet que l'activitat econòmica requereix «seguretat jurídica» i la garantia de mobilitat.

Amb aquest manifest, Foment del Treball i Pimec volen també llançar un missatge de tranquil·litat dirigit al teixit empresarial i a la ciutadania i posar en valor els punts forts de Catalunya, després de les protestes als carrers arran de la sentència del procés.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va destacar que les dues patronals representen a més de 600.000 empreses catalanes i es va mostrar convençut que «estem a temps de recuperar la normalitat, el prestigi de Catalunya i la legalitat i seguretat jurídica que necessiten les nostres empreses». Igual que va fer ahir a l'acte de la patronal vallesana Cecot, Sánchez Llibre va instar directament el president català, Quim Torra, a «liderar la recuperació de la confiança del teixit empresarial i del prestigi de Barcelona i Catalunya».

Per la seva banda, el president de Pimec, Josep González, que va qualificar «d'històrica» la jornada d'ahir, va recordar els líders independentistes que estan a la presó, la qual cosa va provocar aplaudiments generalitzats dels assistents a l'acte.

«Els polítics han de posar-se les piles. Els ha faltat valentia i s'han guiat més per l'electoralisme. Cal fer política de la bona i això requereix, primer, respecte mutu», va afirmar el màxim representant de les pimes, que va advertir al Govern que «no està en possessió de tota la veritat».

La visió de la Cambra

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va assegurar que el «responsable final» de la setmana de protestes i aldarulls que es van succeir a Catalunya la darrera setmana «és l'Estat per no voler dialogar». «Les imatges de violència, si hi hagués hagut resposta de l'Estat a seure a dialogar, s'haurien minimitzat», va afirmar, al temps que va diferenciar entre la protesta per la sentència a l'aeroport i la vaga amb els aldarulls que hi va haver principalment a les nits. Amb tot, Canadell va afirmar que l'impacte sobre l'economia catalana «no ha estat important», tot i reconèixer que sí ho ha estat per al comerç i el sector hoteler del centre de Barcelona.