El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar als comuns que donin suport a la proposta que van pactar els grups independentistes a favor de «l'autodeterminació» i els va avisar: «S'ha acabat el temps de l'equidistància: o estem amb els represaliats o estem amb els repressors».

«Tenen una oportunitat sensacional (...) Vostès no estan a favor que en aquest Parlament es pugui parlar de tot? Vostès no estan a favor de l'autodeterminació de Catalunya?», els va inquirir durant la sessió de control al Govern celebrada ahir.

Per a Torra, la iniciativa que van consensuar JxCat, ERC i CUP representa «un primer pas» cap a «un gran acord de país» que permeti, en darrera instància, exercir «l'autodeterminació».

En aquest sentit, va reiterar que la seva proposta «personal» és que es torni «a votar la independència de Catalunya», tal com ja va avançar en la seva compareixença de la setmana passada a la cambra catalana. Al seu torn, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va acusar Torra de no ser un «interlocutor vàlid», ni dins ni fora de Catalunya, per la seva «falta de lideratge» i perquè «cada vegada pensa en una part més petita del país».

«No és un interlocutor vàlid»

«Ningú el té com un interlocutor vàlid, ni dins ni fora de Catalunya», va etzibar Albiach durant la sessió de control d'aquest dimecres al Parlament. Torra també va retreure al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, la seva «deixadesa de funcions» amb Catalunya i li va demanar «visió d'estat», ja que hauria de «començar a pensar en les pròximes generacions, no en les pròximes eleccions». A la sessió de control al Govern al Parlament, Torra va criticar que Sánchez no hagi contestat les seves cinc telefonades en una resposta al líder del PSC, Miquel Iceta, al qual ha demanat que si en algun moment té al telèfon el president del Govern, li passi. Els grups van poder interpel·lar ahir el president de la Generalitat després d'una setmana de tensió als carrers per la sentència del procés, mentre continua la incomunicació entre Torra i Sánchez per abordar el conflicte.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va exigir al Govern central «obrir un diàleg i negociació amb caràcter immediat», i va defensar que la solució al conflicte és exercir l'autodeterminació. «Cal obrir un diàleg i negociació amb caràcter immediat, no pot haver-hi excuses», va afirmar en la sessió de control al Govern, després d'una pregunta del diputat dels comuns Lucas Ferro.

Aragonès va insistir que, en aquest diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez, cada part ha de posar sobre la taula quines són les seves propostes per resoldre el conflicte i que el Govern considera que «la solució és l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya».

Així, va avalar la proposta que el Govern va aprovar aquest dimarts, que demana diàleg al Govern central i assenyala que, en aquest diàleg, la Generalitat apostarà per exercir l'autodeterminació com a solució al conflicte.