El president de la Generalitat, Quim Torra, va instar ahir a «superar la dinàmica de la queixa i la lamentació» i va afirmar que el seu «compromís de tornar a exercir el dret a l'autodeterminació ja no té camí de retorn», perquè l'independentisme està en «un moment clau». Torra va dir aquestes paraules al Palau de la Generalitat, on va rebre alcaldes dels municipis que han aprovat mocions de suport als «presos polítics i exiliats» i de rebuig a la sentència del procés convocats per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

«El rebuig a la repressió i a la sentència ha de ser implacable, però no n'hi ha prou: ara més que mai no podem defallir perquè estem en un moment clau i només junts tindrem la força suficient per acabar el que vam començar», va recalcar davant els representants locals, entre els quals no hi havia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Torra va insistir que el judici del Tribunal Suprem va ser «polític» i la seva sentència persegueix «escarmentar» i enviar un «clar missatge» dissuasiu al sobiranisme català, i tot seguit va assegurar: «Ho tornarem a fer, tossudament, amb el comportament democràtic del poble de Catalunya». I, per aconseguir-ho, va advocar per «superar la dinàmica de queixa» i transformar-la en «una dinàmica positiva, constructiva i prendre la iniciativa».

«Fer autocrítica»

En total, més de 800 ajuntaments i ens comarcals van lliurar ahir a Torra les mocions que van aprovar contra la sentència del procés en un acte en el qual van demanar «fer autocrítica» i van reivindicar el caràcter «cívic i pacífic» del moviment sobiranista. Entre crits de «llibertat», centenars de representants locals que van subscriure les mocions van anar al Palau de la Generalitat, on el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, va instar a «no fugir de la crítica quan toca, sinó reforçar-la». «Ara, sense demora, cal fer autocrítica i excloure elements de la nostra policia que no ens identifiquen i ens avergonyeixen, per ser més forts i anar més units», va dir arran de la polèmica per les càrregues policials durant els aldarulls.

Cervera va criticar a qui «avala la persecució policial i judicial» de les institucions catalanes i formacions polítiques i va lamentar l'assetjament al món municipal que pretén convertir els ajuntaments «en gestories, buidant-los de política».