30 de octubre de 2019
30.10.2019
Diari de Girona

El Constitucional suspèn el Pla d'Acció Exterior de Catalunya

30.10.2019 | 15:45
Alfred Bosch, conseller d'Acció Exterior de la Generalitat | ACN

El Tribunal Constitucional ha suspès aquest dimecres el Pla d'Acció Exterior de Catalunya com va reclamar el Govern en funcions de Pedro Sánchez, que considera que aquesta iniciativa excedeix el seu àmbit d'actuació i no respecta la competència de l'Estat en matèria de coordinació d'acció exterior.

En una providència, el ple del tribunal de garanties atén per unanimitat la suspensió cautelar sol·licitada per l'Executiu i avalada pel Consell d'Estat contra el pla estratègic d'acció exterior i relacions amb la UE 2019-2022, aprovat el passat 25 de juny.

Ho ha fet una vegada que el Govern va invocar l'article 161.2 de la Constitució perquè es produeixi la suspensió immediata després que l'executiu català contestés negativament al requeriment d'incompetència que se li va remetre a l'agost.

La suspensió té efecte des del 28 d'octubre, quan l'Executiu va interposar el conflicte positiu de competència. Ara, el TC dóna trasllat al Govern de la Generalitat perquè aporti els documents i al·legacions que consideri oportunes.

L'Executiu central va acordar el passat dia 18 impugnar davant el tribunal de garanties aquest pla d'acció exterior de la Generalitat en entendre que menyscaba les competències de l'Estat en política exterior vulnera el principi de lleialtat constitucional en l'exercici de les competències pròpies.

Com va argumentar llavors la portaveu del Govern central, Isabel Celaá, el pla no esmenta altres subjectes de l'acció exterior, obvia la necessitat de coordinar-la i omet tota referència a l'Estat i a la funció de coordinació que realitza.

I tot això emmarcat en el context en el qual ha estat aprovat, que, en paraules del Consell d'Estat citades per la portaveu, és el d'"un procés independentista que pretén el desprestigi de la imatge internacional d'Espanya".

El Govern central va fer a l'agost un requeriment al de la Generalitat en què li advertia d'aquestes qüestions, però el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, va respondre que la seva política exterior és "plenament legal, legítima i necessària" i que no mouria "ni una coma" d'aquesta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook