El president en funcions, Pedro Sánchez, ha comparat la "ultradreta" espanyola amb l'independentisme català "més recalcitrant", ja que segons la seva opinió tots dos defensen una visió unívoca i irreal del poble al que diuen representar.

"No hi ha moltes diferències entre la ultradreta a Espanya i el seu discurs, i el que diu l'independentisme més recalcitrant", ha assegurat aquest dimecres durant un míting a Viladecans (Baix Llobregat), en el qual l'ha acompanyat el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha assumit un paper protagonista davant l'absència de la candidata Meritxell Batet, que fa repòs per prescripció mèdica.

I ho ha argumentat així: "Què és el que diu l'independentisme més recalcitrant? Diuen que només hi ha una Catalunya, la Catalunya independentista (...) I a Espanya, què és el que diu la ultradreta? 'Només una Espanya, la nostra'. Afortunadament, això no és així ".

Sánchez ha fet el seu últim míting de precampanya al Cúbic de Viladecans, un escenari que li és conegut, perquè va ser en aquesta mateixa pista on va ballar pràcticament els últims compassos en el camí cap a les primàries en què va recuperar la primera secretaria del PSOE davant l'andalusa Susana Díaz.

Tal com ja va passar aquest 18 de maig de 2017, a Sánchez l'ha flanquejat l'alcalde d'aquesta localitat del Baix Llobregat, Carles Ruiz, un dels seus màxims defensors llavors i actual membre de l'Executiva nacional. També hi ha intervingut la número 9 per Barcelona, Sonia Guerra.

En la seva intervenció, Sánchez ha deplorat que la dreta i l'independentisme es retroalimenten, i ha avisat que si PP, Cs i Vox governessin a Espanya, el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident català Carles Puigdemont "farien l'onada".

Davant d'aquest escenari, el líder del PSOE s'ha reivindicat com el candidat de la "temperància" -"que no és debilitat", ha recalcat- i ha defensat que el conflicte català no superarà per la via de la "autodeterminació", sinó amb "convivència, trobada, fraternitat i concòrdia".

També Iceta ha apel·lat a la "convivència" durant la seva intervenció, en què s'ha compromès a combatre "la violència i el victimisme" de part de l'independentisme perquè "no és un dret cremar contenidors", i ha agraït al conseller d'Interior, Miquel Buch, que estigui "a l'altura de la seva responsabilitat", a diferència de Torra, a qui ha demanat que dimiteixi.

El líder del PSC ha deplorat que hi hagi qui no respecten que una part de la societat pensi diferent a ells, en la mateixa tarda en què diversos centenars d'independentistes s'han concentrat a les portes del recinte on s'ha celebrat el míting amb cartells amb el lema "Sit and talk" (seure i parlar) i al crit de "PSOE i PP, la mateixa merda és", "Pedro Sánchez no ets benvingut" i "Llibertat presos polítics".

"Aquí hi ha la Catalunya que no es resigna a ser estrangera a la seva terra!", Ha exclamat Sánchez a l'inici de la seva intervenció, dirigint-se a les més de 1.500 persones que, segons l'organització, s'han congregat al Cúbic per escoltar els socialistes.

Tant el líder del PSOE com Iceta han carregat contra el PP per, segons el seu parer, estar darrere d'una campanya que busca la desmobilització de l'esquerra.

"Primer caixa B, i ara campanya en B. El PP no té remei", ha ironitzat Sánchez, que ha cridat a concentrar els suports en el Partit Socialista per "trencar el mur del bloqueig" i obrir una etapa d'"estabilitat" a Espanya amb un govern "fort" que pugui fer front a tots els reptes i amenaces que se li plantegin.