Diversos centenars de persones van tallar a primera hora de la nit el tram central de l'avinguda Diagonal de Barcelona per protestar per la visita del rei Felip VI, que avui acompanyarà la princesa Elionor en el lliurament dels premis Princesa de Girona 2019, que se celebrarà al Palau de congressos de Catalunya. La protesta, convocada pels autoanomenats Comitès de Defensa de la República (CDRs) i avalada per altres plataformes independentistes, va tenir lloc davant del Palau de Congressos i l'hotel Joan Carles I -on inicialment estava previst que s'allotgés el monarca si, tal com estava previst, arribava ahir a la ciutat- custodiats pels antiavalots de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra.

Els estudiants, que fa cinc dies van iniciar una acampada a la plaça Universitat de Barcelona, també van decidir sumar-se a aquesta protesta, en què molts dels concentrats van fer una sorollosa «cassolada». Finalment, la Zarzuela no va informar ni del lloc on s'havia d'allotjar la Família Reial ni quan tenia previst arribar a Barcelona.

Al costat dels manifestants es van situar cinc joves que exhibien una gran bandera espanyola i que van proferir crits a les forces de seguretat abans d'abandonar el lloc sense que es produïssin enfrontaments, més enllà d'alguns insults.

Tot el perímetre situat davant del Palau de Congressos i els accessos a l'hotel Joan Carles I va ser tancats des de primera hora de la tarda per les forces de seguretat i també va ser tallat al trànsit el carril lateral de la Diagonal que transcorre al costat d'aquests dos immobles, on van ser desplegades nombroses furgonetes de la Policia Nacional i dels Mossos.

El tall de la Diagonal va obligar a tallar la carretera B-23 a Esplugues, per on es va desviar tota la circulació d'entrada a Barcelona que normalment es realitza per aquesta avinguda, i va causar retencions de trànsit a Sant Feliu de Llobregat, segons el Servei Català de Trànsit.

La presència dels reis a Barcelona per a aquests premis és la primera a Catalunya des que es va conèixer la sentència del Procés, després de la qual els independentistes radicals han protagonitzat disturbis als carrers.

Alguns d'aquests grups van convocar la protesta d'ahir a la nit a les xarxes socials per la presència de la Família Reial a Catalunya, i JxCat i ERC van sol·licitar que s'ajornés l'acte de lliurament dels premis causa que se celebra enmig de la campanya electoral. No obstant això, la Junta Electoral Provincial de Barcelona va rebutjar aquest recurs en considerar que Felip VI no té "adscripció política" i l'esdeveniment en qüestió és un lliurament de premis sense "contingut electoral".