El president de la Generalitat, Quim Torra, que va deixar d'anar ahir al vespre a un míting de JxCat a Lleida per seguir el desenvolupament de les concentracions convocades en contra de la visita de la Família Reial a Barcelona, segons fonts del partit independentista, no va acudir a l'entrega dels premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi). Així ho van explicar fonts de JxCat. També va plantar el monarca l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

A Lleida, els expresidents de la Generalitat Carles Puigdemont i Artur Mas van substituir Torra; en l'acte també hi va participar la cap de llista al Congrés, Laura Borràs, acompanya d'altres membres de la candidatura.

El Govern català havia fet una crida que les mobilitzacions contra la sentència del procés mantinguin aquesta setmana «l'actitud cívica» que va marcar les protestes dels últims dies a Catalunya.

El gabinet de seguiment de la crisi catalana es va tornar a reunir a les 8 hores del matí, al Palau de la Generalitat, amb la presència del president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i els consellers Meritxell Budó, Miquel Buch, Ester Capella, Alba Vergés i Damià Calvet.

Durant la reunió es va fer un balanç de les mobilitzacions de la setmana passada, que «es van desenvolupar, en termes generals, de manera democràtica i pacífica», segons el Govern, que va cridar a mantenir aquesta actitud cívica durant les mobilitzacions d'ahir a la tarda.

En paral·lel, el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, va acudir ahir a la protesta contra el Rei a l'avinguda Diagonal, on va dir que veu «encertada» la proposta que ha fet Òmnium Cultural que el consistori no cedeixi cap espai de titularitat municipal a la monarquia per celebrar actes ni per allotjar-se.

Ho va dir en declaracions als periodistes a la manifestació contra el Rei davant del Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, on es lliuraran els premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) presidits per la Família Reial: «El Rei no pot estar abusant d'aquesta ciutat i del seu patrimoni públic».

Va defensar que la protesta davant del Palau de Congressos era «tranquil·la i pacífica», i va demanar a l'Ajuntament implicar-se en el rebuig ciutadà cap a la monarquia i al Rei Felip VI, pel que va reclamar que no se'ls cedeixi al Palauet Albéniz, una proposta que creu compartir amb JxCat i BComú.

Amb anterioritat la directora general de la Fundació Princesa de Girona, Mònica Margarit, reconeixia «preocupació» pel «moment molt difícil» que viu Catalunya i en què es produeix la visita del rei Felip VI a Barcelona per la cerimònia de lliurament dels premis de l'organització.

«És obvi que tothom està preocupat per la situació que tenim», va afirmarMargarit en la roda premsa prèvia a la gala, i va destacar que precisament la seva funció és que l'esdeveniment surti «perfecte» per «celebrar el talent dels joves d'aquest país».

Atac dels «violents»

El líder del PP i candidat a la Presidència del Govern, Pablo Casado, va denunciar que els «violents» hagin «atacat» a la Corona i els convidats que assisteixen al lliurament dels Premis Princesa de Girona i va afirmar que és «necessari» un nou Govern a Espanya que «posi ordre» a Catalunya.

La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va urgir Quim Torra a acabar «d'una vegada per totes» amb la violència «radical» a Catalunya i a garantir la seguretat de tots els catalans aquesta «intensa setmana», que arrenca amb la presència del rei a Barcelona i acaba amb les eleccions del 10-N.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va denunciar l'assetjament dels «separatistes» que protesten a les portes del Palau de Congressos. «On és l'Estat? On és el Govern?», es va preguntar el líder de la formació taronja en un apunt al seu compte personal de Twitter. Rivera va acompanyar aquest missatge amb un vídeo amb què il·lustra com «estan assetjant i acovardint les ordres separatistes» als convidats al lliurament dels Premis.

També es va sumar a les crítiques la diputada i cap de llista de Cs al Congrés per Barcelona, Inés Arrimadas, que va lamentar que els «comandaments separatistes» estiguin «de nou usant la violència per boicotejar».