Entitats empresarials de diversos àmbits econòmics de Barcelona van fer palesa ahir la seva preocupació per l'actual situació que es viu a la capital catalana, «amb la cronificació de protestes diàries als seus carrers» arran de la sentència del Tribunal Suprem als líders del procés independentista. Per a aquestes entitats, entre les quals hi ha el Gremi d'Hotels de Barcelona, Barcelona Oberta, el Gremi de Restauració de Barcelona, Comertia o Apartur, aquesta situació «malmet greument la imatge, la reputació i la confiança de la ciutat de Barcelona» i creuen que, en cas de no reconduir-se, «aquesta circumstància comportarà una important afectació econòmica sobre les empreses de la capital catalana, amb les derivades negatives que aquest fet pot comportar en diversos aspectes, com ara l'àmbit laboral».

Així mateix, alerten de les afectacions «sobre la pròpia societat», doncs consideren que suposarà un fre a l'arribada d'inversions i talent a la ciutat i, per tant, a la creació d'oportunitats de desenvolupament i dinamisme per aquesta.

Aquestes entitats van reclamar a les administracions competents que mostrin una actitud i una voluntat decidida i ferma per tractar de tranquil·litzar aquesta situació als carrers, i que treballin per reconduir el debat al marc estrictament polític, «un fet que hauria de servir per enviar un missatge clar de tranquil·litat i estabilitat a tots els nivells: local, nacional i internacional».

El punt de vista d'Exteriors

El ministre d'Exteriors en funcions d'Espanya, Josep Borrell, considera «enorme» la violència registrada a Catalunya després de conèixer-se la sentència del procés i sosté que la catalana «és una societat profundament dividida».

«No hi ha hagut una mica de violència, hi ha hagut una violència enorme. I el major nombre de ferits han estat policies, és una cosa molt greu», va assegurar ahir el cap de la diplomàcia espanyola en una entrevista amb la televisió pública francesa «France 24». En paral·lel, un jutge de Barcelona considera «prebèl·lics» alguns dels altercats que es van produir en les últimes setmanes , amb «incidents tumultuaris» que van causar una «greu afectació».