Un 49,35% de catalans rebutja la independència, i un 40,3% vol que Catalunya sigui un estat, segons les dades del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Així, els partidaris de la independència cauen gairebé 4 punts (44%), mentre que els qui s'oposen a la plena sobirania en pugen un (48,3), respecte el CEO del juliol de 2019. El CEO també indica que el 31,8% d'enquestats aposta per l'estat propi, que un 28,1% prefereix que Catalunya sigui una comunitat autònoma, i un 20,9% vol ser un estat dins una Espanya federal. El 9,3% vol ser una regió espanyola. L'informe, publicat aquest divendres al matí, s'ha fet presencialment amb una mostra de 1.5000 persones entre el 16 de setembre i el 7 d'octubre de 2019 -és a dir, abans de la sentència del Suprem per l'1-O.

Límits a la immigració

L'Enquesta del CEO també assegura que un de cada cinc catalans (el 20,6%) defensa posar límits o prohibir l'arribada d'immigrants a Catalunya, mentre que la majoria està a favor de deixar que vinguin "sempre que hi hagi llocs de treball per a aquestes persones".

En ser preguntats què hauria de fer el Govern davant les persones de països menys desenvolupats que arriben a Catalunya per treballar, el 58,5% dels catalans defensen que el Govern deixi venir a Catalunya immigrants per treballar "sempre que hi hagi llocs de treball per a aquestes persones". La segona opció amb més respostes és que el Govern posi "límits estrictes al nombre d'estrangers que poden venir" amb un 18,3%, mentre que el 15,6% creu que cal deixar venir qui vulgui, el 2,3% creu que el Govern ha de prohibir l'arribada de persones d'altres països, el 3% no ho sap i el 2,3% no contesta.

Els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil aproven, els polítics i la monarquia suspenen

El 69,1% dels catalans suspèn la monarquia, a la qual puntuen amb un 2,44 sobre 10, mentre que qualifiquen amb un 3,24 la tasca dels partits polítics, als quals suspenen el 62,1% dels enquestats, segons el sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

L'Executiu central també rep un suspens, amb un 3,41, igual que el Govern de la Generalitat, que es queda al límit de l'aprovat amb un 4,65.

La banca és la que surt més malparada en percentatge, ja que la suspenen el 71,2% dels enquestats (i obté una nota mitjana de 2,67), mentre que les universitats es perceben com la millor institució (6,94 de mitjana), segons els resultats que tenen en compte residents a Catalunya amb ciutadania espanyola i sense.

Destaca el grau d'aprovació dels Mossos d'Esquadra (6,32, la segona institució més ben valorada), encara que el sondeig va ser realitzat abans de la polèmica desfermada arran de la seva actuació per frenar les mobilitzacions sobiranistes.

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil també aproven, però pels pèls, en obtenir el 5,01 de nota mitjana.

Els enquestats suspenen en canvi l'Església Catòlica, el Congrés dels Diputats, el Tribunal Constitucional, l'Exèrcit, els sindicats, els tribunals, el Parlament i els mitjans de comunicació.

L'ONU, la Unió Europea, els consistoris, i les policies locals es compten en canvi, en ordre ascendent per nota, entre els aprovats.

Llegim molt poc

El CEO també pregunta quants llibres han llegit els enquestats durant l'últim any: el 28,3% assegura que no n'han llegit cap; el 23% diu que entre quatre i deu; el 15,5% ha llegit dos llibres; l'11,2%, més de deu llibres; l'11,4%, tres; el 10,5%, un, i el 0,4% no contesta.

El 10,5% dels enquestats amb ciutadania espanyola diuen haver llegit un sol llibre en els últims dotze mesos -percentatge que ascendeix al 9,8% si s'inclouen els estrangers- i el 15,5% afirmen haver-ne llegit un -15, 1% si es té en compte tota la població-.