En Liam i en Julen són els noms de dos nens bessons que viuen al poble de Villarreal de la Canal, a Osca, i que en els seus cinc mesos de vida ja poden dir que són dos petits miracles per als seus pares i per a tota la seva extensa família, que inclou vuit besavis.

I és que els dos nens, que ara són robustos i rosats, van haver de ser operats d'urgència a l'Hospital Sant Joan de Déu, d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) quan es eren a la panxa de la seva mare, Melanie Bonnet, a la setmana 19 d'embaràs en patir la síndrome de transfusió fetus-fetal.

Aquesta síndrome, que es produeix en entre un 10% i un 15% dels embarassos de bessons monoriales (que comparteixen la placenta), provoca que un dels fetus passa sang a l'altre de forma constant, cosa que causa gairebé sempre la mort dels bessons.

Melanie Bonnet, d'origen francès, ha explicat aquest dilluns als periodistes a Barcelona que la detecció del problema en el seu embaràs li van fer els seus metges habituals a Pamplona (Navarra), des d'on la van derivar ràpidament a Barcelona.

Explica que a l'Hospital Sant Joan de Déu "em van atendre molt bé, excepte la ressonància, que em vaig posar una mica nerviosa" i la van operar al març d'aquest any amb un sistema de navegació quirúrgica pioner al món per a la cirurgia fetal i que facilita enormement la feina als cirurgians.

"Després de l'operació vaig haver de fer repòs la resta de l'embaràs, no pujar o baixar les escales més d'una vegada a el dia, i poc a poc em vaig anar trobant més fort", ha relatat avui.

Ara, Melanie i Alberto ja estan tranquils en veure que els seus bessons creixen forts i sense problemes i "ja dormen molt bé a les nits".

Els dos nens van néixer el passat 17 de juny amb gairebé dos quilos cadascun en un centre sanitari de Pamplona en un part vaginal tot i que els metges tenien previst realitzar una cesària, una intervenció que acostuma a fer-se en aquest tipus d'embarassos i més en aquest, amb la complicació que havien viscut els fetus.

Gràcies als metges que van detectar la síndrome, als cirurgians que van operar la mare i a la nova tècnica de cirurgia fetal tridimensional que va facilitar molt la feina, en Liam i el Julen han passat a engrossir el magre recompte poblacional de Villarreal de la Canal, que té 15 habitants.

A més, com que els seus pares són molt joves -24 anys- els dos nens poden gaudir de tenir els quatre avis i també els vuit besavis, una situació familiar molt poc habitual, com també ho ha estat la seva arribada al món.