L'Audiència Nacional va anul·lar les actuacions de presó de quatre dels set CDRs empresonats per terrorisme, en considerar que no se'ls va proporcionar informació essencial en les vistes breus en què es va acordar la presó i obliga el jutge a celebrar-les de nou, la qual cosa no implica que quedin en llibertat.

De fet, el jutge Manuel García Castellón va emplaçar per a avui mateix aquests quatre CDRs -Guillem Xavier Duch, Eduardo Garzón, Xavier Buigas i Alexis Codina- per celebrar de nou les vistes breus de l'article 505 de la Llei d'enjudiciament criminal, previstes per a l'adopció de mesures de presó, han informat fonts jurídiques.

La secció segona del Penal va adoptar aquesta decisió en un acte que es basa en la doctrina fixada pel Tribunal Constitucional en recents sentències i que estableix que, en causes que estan sota secret, el jutjat ha d'aportar una mínima informació essencial en nom de garantir el dret de defensa, «compaginant si és el cas amb el secret».

Els magistrats no entren a valorar si hi ha motius de fons per enviar-los a la presó, però entenen que les actuacions han de retrotraure al moment en què se'ls va posar a disposició del jutge després de la seva detenció.

El termini de la detenció, segons l'acte de la Sala, començaria a comptar des del moment en què se'ls torni a posar a disposició del jutge.

Després d'aquestes noves vistes breus, el jutge instructor haurà de decidir si procedeix la seva posada en llibertat o, per contra, seguint el procediment legalment previst, considera que ha de mantenir la presó provisional, per a això haurà de dictar noves actuacions.

La Sala estima d'aquesta manera parcialment els recursos d'apel·lació interposats per aquests quatre CDRs i les defenses dels quals van fer aquesta al·legació en la vista celebrada el 13 de novembre, mentre que falten per resoldre els d'altres tres recurrents, Ferran Solís, Jordi Ros i Germinal Tomàs Abueso.

El tribunal -integrat per María José Rodríguez Duplá, Fernando Andreu i Maria Fernanda García- destaca que, en aquest cas, a la falta d'una informació mínimament detallada sobre el motiu de la detenció, es va unir la denegació per part de jutge de l'accés a qualsevol una altra informació de les actuacions.

Es tracta, segons la sala, d'una «conjunció d'elements» que impliquen «una indefensió evident, a més de la infracció d'un dret essencial en el procediment legalment regulat d'instauració de la mesura judicial de presó».

Per prendre aquesta decisió, els jutges han visionat la gravació de les vistes i han comprovat que les defenses van formular des del seu inici una insistent protesta per vulneració del dret d'accedir als elements essencials de les actuacions.

Les defenses van denunciar també en els seus recursos que el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo, en demanar l'ingrés a la presó, va fer en les vistes breus un al·legat «genèric» i «estereotipat» sense aportar dades o indicis de suport.

Recursos desestimats

En paral·lel, la Secció Segona de la sala penal de l'Audiència Nacional va desestimar els recursos de Ferran Jolis i Jordi Ros, dos dels membres dels CDRs investigats per integració en organització terrorista, per la qual cosa continuaran en presó preventiva, segons van informar fonts jurídiques.

Ros i Jolis són els dos imputats que el passat 23 de setembre van declarar davant de la Guàrdia Civil, primer, i després davant del jutge instructor Manuel García Castellón. També són els que en aquests primers dies de detenció van ser assistits per advocats d'ofici.

El cas de Jolis i Ros és, per tant, diferent al dels altres quatre arrestats, per qui la Sala va anul·lar les ordres d'empresonament.

Noves protestes

Les protestes convocades ahir a la tarda per CDRs a Barcelona van tallar l'avinguda Diagonal amb l'avinguda Maria Cristina, l'avinguda Meridiana amb Fabra i Puig i la Gran Via en el seu encreuament amb el carrer Entença.

La Guàrdia Urbana va informar, en un apunt a Twitter, que a aquests talls s'hi suma el de Gran Via al seu pas per la plaça Universitat, on continua la protesta dels acampats.Els CDR han convocat aquests talls a les 19.30 ia les 20 hores i també havien cridat a bloquejar el trànsit a la Gran Via amb el carrer Padilla, prop de la plaça Glòries, tot i que finalment no s'ha arribat a tallar.