El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló va decidir ahir mantenir a la presó els quatre membres dels Comitès de Defensa de la República (CDRs) investigats per terrorisme les ordres de detenció dels quals del 26 de setembre passat havien estat anul·lades per la Sala Penal perquè no se'ls havia facilitat «informació essencial» dels indicis que pesen sobre ells, segons van informar a Europa Press fonts jurídiques.

Després de tornar a celebrar les vistes ràpides, tal com va instar la Secció Tercera en resposta als recursos d'apel·lació dels investigats, el titular de Jutjat Central d'Instrucció número 6 ha pres la decisió de mantenir la mesura de presó provisional, per la qual que Guillem Xavier Duch, Alexis Codina, Eduard Garzón i Xavier Buigas continuaran a la presó madrilenya de Soto de Real, on ja fa gairebé dos mesos que hi són.

El magistrat instructor de la causa que investiga delictes de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per cometre estralls ha atès així la petició del fiscal Miguel Ángel Carballo després d'unes vistes a les que, al no haver ja secret sumarial , han pogut assistir, a més dels lletrats de les defenses, les acusacions populars personades.

En haver-se repetit aquestes vistes de presó, els quatre detinguts podran de nou recórrer en apel·lació davant la Sala Penal, que ara sí es pronunciarà sobre els motius que han portat al jutge García Castelló a acordar la mesura de presó.

La Sala també va decidir ja sobre la situació personal d'altres dos investigats en la causa, Ferran Jolis i Jordi Ros, els dos membres dels CDRs que sí que van declarar davant la Guàrdia Civil, primer, i davant del magistrat, després.

Tots dos, representats després del seu arrest per advocats d'ofici, van reconèixer els fets i aquesta circumstància, afegida al risc de fuga i de destrucció de proves que ha al·legat la Secció Tercera, ha estat la raó per la qual els magistrats han decidit mantenir-los a la presó. En paral·lel, el tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, va explicar que el desallotjament de l'acampada independentista de la plaça Universitat la van fer uns 150 efectius de la Guàrdia Urbana corresponents a quatre unitats. Ahir al vespre els estudiants van fer una assemblea per decidir accions futures.