L'exeurodiputat català Francesc Gambús va morir ahir a Brus-sel·les als 45 anys. Gambús va ser eurodiputat durant la legistatura 2014 i 2019 en representació d'Unió. Havia centrat bona part de l'activitat parlamentària a la comissió de Medi Ambient i l'economia circular, i també era molt actiu en les polítiques d'agricultura. Recentment havia presentat el llibre Fem-ho circular!, en el qual apostava per «lluitar amb fermesa contra el canvi climàtic i crear més llocs de treball» amb un nou model de consum i producció.

Convençut europeista

Gambús actualment treballava a la capital europea com a assessor de l'eurodiputada mallorquina Rosa Estaràs al grup popular de la cambra. Va ser director general de Relacions Exteriors de la Generalitat entre el 2011 i el 2014, i regidor de Comerç i Consum a l'Ajuntament de Barcelona entre el 2010 i el 2011. El polític, que es va forjar a les files d'Unió, també havia treballat com a cap de gabinet de la vicepresidenta del Govern Joana Ortega.

La seva carrera europea havia començat a finals dels 90, quan va ser assessor de l'eurodiputada d'Unió Concepció Ferrer (1998-2004). Posteriorment, va treballar amb el grup de CiU al Congrés del Diputats (2005-2007).

Gambús, en una iniciativa conjunta amb altres eurodiputats catalans, bascos i gallecs, el 2017 va ser el primer a fer un discurs en català al ple per reivindicar l'oficialitat de la llengua en el 25è aniversari de l'aprovació de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries.

Al llarg del dia va haver-hi mostres de condol de nombrosos polítics, que van destacar, entre altres aspectes, el seu tarannà «dialogant» i «europeista», així com el fet de ser una persona treballadora i amb actitud positiva.