05 de desembre de 2019
05.12.2019
Diari de Girona

Torra vol impulsar la «Constitució catalana» i descarta commemorar el text de 1978

Comunica a Batet i Cunillera que no anirà als actes per celebrar la Carta Magna per raons «polítiques i ètiques»

05.12.2019 | 00:30
El president de la Generalitat, Quim Torra.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va comunicar ahir a la presidenta de Congrés, Meritxell Batet, i a la delegada de Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, que no acudirà als actes dedicats a la Constitució de 1978 i va prometre impulsar un text constitucional català.

En dues cartes dirigides a Batet i Cunillera, el president declina «per raons estrictament polítiques i ètiques» la invitació a participar en els actes amb motiu del 41è aniversari de la Constitució, a Madrid i Barcelona.

«Aquesta Constitució ja no ens representa a una majoria dels catalans. I és per això que estem determinats a escriure'n una de nova, més moderna, més democràtica i més justa. Una Constitució catalana que sigui fidel a la voluntat dels catalans en el marc d'un procés democràtic i lliure», va assenyalar Torra en les seves missives.

En nom de la Constitució, «interpretada de la manera més restrictiva possible», segons Torra, «es persegueixen les persones que tenen un projecte polític diferent a la unitat» d'Espanya. «Si en algun moment el projecte d'Espanya fou resultat d'una coincidència d'interessos o voluntats, aquest temps ja és passat», afegeix.

Al seu entendre, «una immensa majoria dels catalans vol resoldre un conflicte de legitimitats polítiques de la manera més cívica i democràtica que coneixem: votant en un referèndum d'autodeterminació».

La líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, va acusar Quim Torra de voler «una Constitució a la seva mida per actuar impunement».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook