El president del Parlament Europeu, David Sassoli, va aixecar ahir mateix la prohibició d'entrada a la institució que va imposar contra Carles Puigdemont i Toni Comín quan es va reactivar l'euroordre contra ells el passat octubre. La decisió de Sassoli va ser comunicada a Puigdemont i Comín ahir a la tarda, de manera que ja no poden accedir «com a visitants» als edificis de l'Eurocambra. Els dos líders independentistes van expressar el seu desig de complir els tràmits necessaris per ser acreditats com a eurodiputats al més aviat possible, però no van aclarir si ho faran immediatament anant a la seu de l'Eurocambra a Brussel·les o esperaran que els convoqui la institució.

Sassoli va anunciar ahir en sessió plenària que ha sol·licitat als serveis de l'Eurocambra una anàlisi detallada de la sentència del TJUE favorable a Junqueras per aclarir la manera com s'ha d'aplicar a la composició del Parlament Europeu. La sentència sobre Junqueras no es refereix expressament a la situació dels dos polítics independentistes a Bèlgica, però sí defensa que un eurodiputat ha de ser reconegut com a tal des del moment en què es proclamen oficialment els resultats: en el cas d'Espanya, el passat 13 de juny.

El cap de l'Eurocambra va reactivar el veto d'entrada el passat mes d'octubre, quan el Tribunal Suprem va tornar a emetre una ordre de detenció i entrega europea contra Puigdemont i Comín.

Aquesta mesura la va prendre per primera vegada l'anterior president del Parlament, Antonio Tajani, quan es va cursar la primera euroordre, i el seu successor es va limitar a reactivar la prohibició amb els mateixos arguments.

Les normes sobre privilegis i immunitats de les institucions europees estableixen que el Parlament Europeu és un lloc «inviolable» en què la Policia belga no hi podria accedir lliurement si fos necessari, si no és amb l'autorització prèvia del president de la institució.

Compliment de la sentència

Sassoli, a més, va instar el Tribunal Suprem espanyol a complir amb el que li demana el tribunal europeu sobre Junqueras. «Prego a les autoritats espanyoles competents que compleixin la sentència. Jo ja he donat mandat als serveis jurídics del Parlament que avaluïn com més aviat millor l'aplicació dels efectes de la sentència sobre la composició del nostre Parlament», va afirmar Sassoli en una declaració davant el ple de l'Eurocambra.

El president va subratllar que, segons la sentència, la condició d'eurodiputat es considera adquirida des del moment de la proclamació, i va recalcar que el TJUE ha determinat que la presó provisional «s'havia de revocar» per permetre a Junqueras prendre possessió.