Una jutge de Barcelona va arxivar la causa que es va obrir a l'exnúmero dos del Departament de Governació Francesc Esteve per un acord marc de la Generalitat per a la compra d'urnes, arran de la primera querella que va presentar la Fiscalia en la seva ofensiva contra els preparatius del referèndum de l'1-O.

En un acte, a què va tenir accés Efe, la titular de jutjat d'instrucció número 28 de Barcelona acorda arxivar provisionalment la causa contra Francesc Esteve, actual director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, precisament a instàncies de la Fiscalia.

Esteve va ser investigat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), arran de la querella que la Fiscalia va presentar contra ell i contra l'exconsellera de Governació, Meritxell Borràs, al juny del 2017, per convocar un concurs per a la licitació d'urnes que el Govern va declarar desert posteriorment, adduint motius tècnics.

La Fiscalia considerava llavors que aquesta licitació pretenia subministrar urnes per al referèndum d'independència, que el Govern havia anunciat ja que anava a convocar unilateralment. Quan Borràs va passar a seguir investigada per un delicte de rebel·lió pel procés, el TSJC va acordar remetre al Suprem les diligències que afectaven la consellera pel concurs de les urnes i als jutjats d'instrucció de Barcelona les que pertocaven al seu exnúmero dos, tots dos imputats pels delictes de prevaricació, malversació i desobediència.