L'Advocacia de l'Estat ha sol·licitat a l'Suprem que permeti que Oriol Junqueras pugui prendre possessió com a eurodiputat i exercir les seves funcions mentre mantingui aquest estatus, a el temps que ha urgit a tribunal a tramitar "com més aviat "davant el Parlament Europeu la suspensió de la seva immunitat.

L'escrit presentat per l'Advocacia davant el Suprem, signat per Rosa Maria Seoane (que va representar l'Estat en el judici del procés), insta el tribunal a adoptar les mesures necessàries perquè Junqueras pugui exercir la seva missió parlamentària i al temps es compleixi la sentència del procés, que el va condemnar a 13 anys de presó per sedició.

Una sentència a la qual l'Advocacia atorga total validesa en haver-se dictat "amb estricte observança de les normes essencials de procediment penal". "De cap manera procedeix la seva anul·lació", diu per acabar l'escrit.

Aquestes són les línies principals de l'informe remès pels serveis jurídics de l'Estat al Suprem amb la seva proposta per aplicar la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va determinar que Junqueras va haver de ser reconegut com a eurodiputat i haver gaudit d'immunitat.

Els serveis jurídics de l'Estat ja van plantejar al mes de juny que l'exvicepresident català pogués prendre possessió de la seva acta, un criteri que no va ser atès pel Suprem, que va optar per elevar una qüestió prejudicial al TJUE que ha derivat en la recent sentència.

Un cop estudiada aquesta resolució judicial, l'Advocacia creu que "caldria permetre" tant el desplaçament de Junqueras a la Junta Electoral Central com a la seu de Parlament Europeu per complir els tràmits necessaris per a ser eurodiputat.

És el mateix criteri fixat al juny, ja que la Junta Electoral Central no s'ha pronunciat sobre la incompatibilitat de la seva condemna amb la seva condició de parlamentari europeu.

Segons el parer de l'Advocacia, Junqueras ha de poder exercir la seva funció representativa mentre mantingui l'estatus d'europarlamentari, però a la vegada el Suprem ha de demanar "al més aviat possible" a l'Eurocambra que suspengui aquesta immunitat.

I, mentrestant, demana que s'apliquin les mesures oportunes per garantir que "la llibertat de moviments" que impliqui l'aplicació d'aquesta immunitat, "no pugui donar lloc a la fugida del penat i a la corresponent frustració del dret fonamental a l'acompliment de les sentències".

Suggereix l'Advocacia que el Suprem consulti aquestes mesures amb l'Eurocambra "pel que fa a l'àmbit de competència del Parlament Europeu i a l'empara del principi de cooperació lleial".

L'Advocacia de l'Estat aprofita el seu escrit per subratllar que la nova doctrina del TJUE és "innovadora i complexa" i per sortir en defensa del Suprem en argumentar que la seva actuació es va ajustar a la jurisprudència europea anterior i que elevar la qüestió prejudicial "va ser un encertat exercici".