L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van Den Eynde, ha confirmat a l'ACN que recorreran la suspensió com a eurodiputat anunciada aquest divendres pel Parlament Europeu davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), segon òrgan en importància de l'estructura judicial europea, just per sota del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha confirmat avui que Junqueras va deixar de ser eurodiputat el 3 de gener, de tal manera que ha assumit la inhabilitació sentenciada pel Tribunal Suprem i, per tant, la interpretació de la justícia espanyola de la resolució del Tribunal del TJUE sobre la immunitat de Junqueras.

Cal recordar que Carles Puigdemont i Toni Comín també tenen una demanda contra el Parlament Europeu davant el TGUE per impedir-los recollir les acreditacions com a eurodiputats el juliol passat. Ara el mateix tribunal també haurà d'analitzar la demanda de Junqueras contra Sassoli.

En un comunicat, Esquerra Republicana ha mostrat la "indignació" amb la postura de Sassoli i ha subratllat que la sentència del TJUE va ser "absolutament clara" en establir que Junqueras és eurodiputat des de la proclamació dels resultats de les eleccions al Parlament europeu i que gaudeix d'immunitat parlamentària des d'aquell dia.

Per això, els republicans opinen que "l'estat espanyol hauria d'haver tramitat un suplicatori si volia revertir aquesta condició". Com que "no ho va fer", des d'aleshores "ha sotmès Oriol Junqueras a una situació d'indefensió".

És per això que ERC ha exigit que es compleixi la sentència del TJUE i que "no prevalguin els interessos d'un estat membre per sobre dels interessos de la Unió", ja que això "posaria en qüestió els seus principis fundacionals". És per això que els republicans demanen a la presidència del Parlament Europeu que "expliqui obertament les pressions que hi ha hagut" per modificar la posició sobre la immunitat de Junqueras.