Una persona va morir, vuit van resultar ferides i una altra es troba desapareguda a causa d'una forta explosió que va originar un gran incendi en una indústria de la zona petroquímica de Tarragona, que va obligar a confinar milers de veïns de set localitats a casa seva tot i que no es va originar cap núvol tòxic. L'explosió, que va ser perceptible a diversos quilòmetres a la rodona, es va originar per motius que s'investigaven a l'hora de tancar aquesta edició a l'empresa Indústries Químiques de l'òxid d'etilè, situada a la Canonja al costat de l'N-340, dedicada a l'elaboració d'òxid etilè, que no és tòxic però sí molt inflamable.

Vuit treballadors d'aquesta empresa química van patir cremades a causa de l'explosió i posterior incendi, i dos d'ells van ser evacuats a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, un en estat crític i un altre molt greu. Dels altres, un va ser traslladat amb cremades de diversa consideració a l'hospital Joan XXIII de Tarragona, mentre que els altres cinc van patir lesions lleus i tres d'ells van ser donats d'alta. A més, un altre operari està desaparegut, de manera que els Bombers estaven intentant localitzar-lo a la zona petroquímica a l'hora de tancar aquesta edició.

Ona expansiva fatal

Segons la Generalitat, l'ona expansiva podria haver provocat l'ensorrament parcial d'un edifici de cinc plantes al barri de Torreforta de Tarragona, situat a dos quilòmetres del lloc de l'explosió, on un veí va perdre la vida i un altre va haver de ser atès per una crisi d'ansietat. La titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona es va dirigir al lloc després de tenir confirmació, per part dels Mossos d'Esquadra, que una persona havia mort en quedar sepultada a l'edifici a causa de l'explosió. Veïns de la zona van assegurar haver presenciat un projectil impactant contra l'edifici. Podria tractar-se d'una planxa o peça de ferro metàl·lica.

Dura tasca dels Bombers

Els Bombers de la Generalitat, que van enviar una trentena de dotacions a la zona petroquímica de la Canonja, van aconseguir contenir la força de les flames d'un tanc amb òxid d'etilè i es van desplegar per buscar a l'interior del recinte l'operari desaparegut. Poc abans de les deu de la nit, els Bombers van donar l'incendi per estabilitzat, tot i que en no estar controlat van seguir a la zona intentant extingir les flames al tanc afectat.

L'explosió va originar una gran columna de foc i fum, molt vertical, i va provocar un terrabastall que va fer tremolar el terra a la zona de la petroquímica i els seus voltants, on Protecció Civil va activar la fase d'emergències del pla de reacció davant els accidents químics. Alguns veïns es van queixar que les sirenes d'alarma no van sonar, tot i la importància d'aquesta incidència, mentre la federació d'Indústria de CCOO de Catalunya va denunciar que el Pla d'Emergències del sector químic «ha fallat». En aquest sentit, la Generalitat va argumentar que l'afectació de l'explosió no va sobrepassar el perímetre del polígon, de manera que Protecció Civil no va activar les sirenes d'alarma.

El president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la titular de Salut, Alba Vergés, es van desplaçar a l'edifici del centre d'emergències 112 de Reus, on es van reunir amb els responsables dels equips d'emergència per fer un seguiment del dispositiu. Torra va llançar un missatge de calma a la població, va mostrar la seva solidaritat amb les víctimes i va agrair la tasca realitzada pels equips d'emergències. El ministre de Transports, José Luis Ábalos, va suspendre el seu viatge d'avui per la variant de Vandellòs amb motiu de la posada en servei del nou ramal.