L'explosió d'un reactor a una indústria química de Tarragona ja suma tres víctimes mortals, després que ahir al matí els bombers trobessin entre les runes l'operari que dimarts es va donar per desaparegut i, a la tarda, morís el treballador que estava ingressat en estat crític -amb cremades al 80% del cos- a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

A la unitat de cremats d'aquest centre hi seguia una altra persona en estat molt greu, segons fonts hospitalàries. L'esclat al reactor de l'empresa Indústries Químiques d'òxid d'etilè (IQOXE), situada a la Canonja, també va provocar cremades greus a una tercera persona que continuava a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Cinc persones més van resultar ferides amb lesions lleus i tres van rebre l'alta el mateix dimarts.

Una xapa de ferro d'una tona, possiblement la tapa del reactor que va explotar, va volar uns tres quilòmetres, va entrar per la finestra d'un edifici del barri de Torreforta, va provocar la caiguda del terra d'un pis i la del sostre del de sota, matant l'home que hi vivia.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va explicar aquest succés «gairebé inversemblant» com la «hipòtesi més probable» que apunten els tècnics per saber la causa de la mort de Sergio Millán, de 59 anys a casa seva. L'alcalde va puntualitzar que la xapa, de dos metres de llarg per un d'ample, va volar «en línia recta» abans d'entrar per la finestra».

L'empresa IQOXE no va avisar el centre d'emergències de la Generalitat de l'explosió, en l'accident químic més greu de l'última dècada a Espanya, un fet que ahir a la tarda va portar centenars de veïns de la petroquímica a mobilitzar-se per exigir més seguretat. Aquestes persones van concentrar-se a la plaça de la Font de Tarragona, on la plataforma ciutadana Cel Net va convocar una manifestació per reclamar a la patronal petroquímica que assumeixi responsabilitats per l'explosió.

Tot i que encara s'investiguen les circumstàncies de l'accident i la seva gestió posterior, fonts de Protecció Civil de la Generalitat van informar que no hi ha constància que l'empresa alertés el centre d'emergències CECAT ni al telèfon 112.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, va dir que intentaran restablir la normalitat «el més ràpid possible» a l'àrea afectada i va preveure que algunes indústries recuperin l'activitat avui, ja que que el risc a la zona ha disminuït.

Els Bombers van apagar, ahir a la tarda, el foc al tanc de propilè que cremava des de dimarts. El cap de l'operatiu, Albert Ventòs, va explicar que aquest matí preveuen retirar el producte del tanc -unes 70 tones, comptant l'òxid de propilè i l'aigua amb què s'ha barrejat per controlar el foc. Per la seva banda, sindicats de Mossos d'Esquadra van criticar la manca de material i formació als agents davant emergències químiques.